Aluehallitus, kokous 2.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 327 Tehtäväalueiden valmiussuunnitelmat

30109/2024

Valmistelija

  • Mikko Koponen, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, mikko.koponen@pirha.fi
  • Petteri Paavola, PALVELUTUOTANTOJOHTAJA, petteri.paavola@pirha.fi
  • Teemu-Taavetti Toivonen, PELASTUSPÄÄLLIKKÖ, teemu-taavetti.toivonen@pirha.fi
  • Pasi Vainio, TURVALLISUUSPÄÄLLIKKÖ, pasi.vainio@pirha.fi

Perustelut

Varautumisvelvollisuudesta säädetään valmiuslain (2011/1552) 12 §:ssä. 1.1.2023 voimaan tulleen säädöksen mukaan hyvinvointialueiden tulee valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin sekä muilla toimenpiteillä varmistaa tehtäviensä mahdollisimman hyvä hoitaminen myös poikkeusoloissa.

Kokonaisvarautuminen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin muodostuu Pirkanmaan hyvinvointialuetta koskevasta valmiussuunnitelmasta sekä tehtäväalueiden ja palvelutuotannon valmiussuunnitelmista.

Strateginen ohjaus ja järjestäminen, tukipalvelut ja pelastuspalvelut tehtäväalueet laativat valmiussuunnitelmansa hyvinvointialueen valmiussuunnitelman yleisen osan pohjalta.

Varautumisen tavoitteena on hyvinvointialueen ydintoimintojen ja suorituskykyjen ylläpitäminen ja jatkuvuudenhallinta eri tilanteissa. Kokonaisuuteen kuuluvat mm. suunnitelmavalmius, henkilöstön varaamis- ja siirtosuunnitelmat, johdon ja henkilöstön osaamisen varmistaminen, materiaalinen valmius sekä häiriötilanteista palautuminen. Valmiusharjoittelu on tärkeä osa oman valmiuden kehittämistä.

Aluehallituksen käsittelyssä on Strateginen ohjaus ja järjestäminen -valmiussuunnitelma, Tukipalvelujen valmiussuunnitelma sekä Pelastuspalvelujen valmiussuunnitelma. Sote-tehtäväalueen valmiussuunnitelma on hyväksytty aluehallituksessa 15.1.2024 § 6. Tavoitteena on, että kaikkien tehtäväalueiden valmiussuunnitelmat on käsitelty ja hyväksytty aluehallituksessa kuluvan vuoden aikana.

Strateginen ohjaus ja järjestäminen -tehtäväalueen valmiussuunnitelman luonne on  strateginen ja se  keskittyy hyvinvointialueen järjestämistehtävän varmistamiseen, johtamiseen ja päätöksentekoon sekä ydintoimintojen yhteensovittamiseen. Tehtäväalueen johtoryhmä osallistuu hyvinvointialueen häiriötilannejohtoryhmän tukemiseen  ja toimii osana tehtäväalueen normaalia johtamista arjen työn jatkuvuudenhallinnassa. Tehtäväalueen toiminta on häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa pääosin skenaarioriippumatonta – oli kyse sitten sotilaallisen voimankäytön tilanteesta tai pandemiasta. Valmiussuunnitelma on jatkuvasti päivitettävä. Jatkotyössä tehtäväalueiden jatkuvuudenhallinnan yhtymäkohtia ja vastuita on edelleen tarkennettava.

Tukipalveluiden tehtäväalueen valmiussuunnittelulla pyritään varmistamaan palvelutuotannon ja muun organisaation toiminta niin normaaliolojen häiriötilanteissa kuin poikkeusoloissa. Valmiussuunnitelma rakentuu tehtäväalueen valmiussuunnitelmasta, jonka liitteenä ovat operatiiviset toimialuekohtaiset valmiussuunnitelmat hälytyskaavioineen.

Pelastuspalveluiden tehtäväalueen tulee olla varautunut oman toiminnan jatkuvuuteen ja vastata normaaliolojen häiriötilanteiden ja poikkeusolojen uhkien edellyttämistä toimenpiteistä. Pelastuspalveluiden tehtäväalue varmistaa valmiussuunnittelun ja muiden etukäteen tehtävien valmistelujen avulla, että pelastuspalvelut kykenee huolehtimaan ihmisten ja omaisuuden suojaamisesta ja muista tehtävistään sekä tehtävien edellyttämästä yhteistoiminnasta normaaliolojen häiriötilanteissa sekä poikkeusoloissa palvelutasopäätösten mukaisesti.

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta on käsitellyt 21.11.2024 kokouksessaan tehtäväalueiden valmiussuunnitelmat. Valiokunta piti suunnitelmia hyvinä eikä erillisiä lausuntoja annettu.

Valmiussuunnitelmat sisältävät salassa pidettävää ja käyttörajoitettua tietoa. (Julkisuuslain 24 § 1 mom. 8-kohta.) Valmiussuunnitelmat ovat nähtävillä aluehallituksen kokouksessa.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä strategisen ohjauksen ja järjestämisen -tehtäväalueen, tukipalveluiden tehtäväalueen ja pelastuspalvelujen tehtäväalueen valmiussuunnitelmat.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kokouksessa asiantuntijana pelastuspäällikkö Teemu-Taavetti Toivonen. Teams -yhteys suljettiin asian käsittelyn ajaksi. 

Aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja Aleksi Jäntti ja yliopiston edustaja Tapio Visakorpi olivat poissa kokouksesta asian käsittelyn ajan.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
asiointi.pirha.fi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.