Aluehallitus, kokous 2.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 336 Vammaispalvelulain mukaisen liikkumisen tuen myöntämisperusteet 1.1.2025 alkaen

543/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Tryyki, IKÄIHMISTEN JA VAMMAISTEN PJOH, paivi.tryyki@pirha.fi
Sonja Vuorela, VASTUUALUEJOHTAJA, sonja.vuorela@pirha.fi

Perustelut

Vammaispalvelulaki on uudistumassa 1.1.2025. Uuden lain mukaisia myöntämisperusteita on valmisteltu vammaissosiaalityössä. Liikkumisen tukea koskevat myöntämisperusteet on valmisteltu vammaissosiaalityön ja liikkumisen tuen tiimin yhteistyönä.

Vammaispalveluiden myöntämisestä säädetään jatkossa vammaispalvelulaissa (675/2023). Liikkumisen tukea koskeva sääntely on kirjattu lain 28-31 §:iin. Vammaispalvelulain 28 §:n mukaan vammaisella henkilöllä on oikeus saada tarvitsemansa kohtuullinen liikkumisen tuki, jos hänellä on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa eikä hän pysty itsenäisesti käyttämään julkista joukkoliikennettä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Liikkumisen tukea on järjestettävä työ- ja opiskelumatkoihin sekä työllistymistä tukevan toiminnan, työtoiminnan ja muun tavanomaisen elämän matkoihin. Liikkumisen tukea on lisäksi järjestettävä tarvittaessa valmennuksen, erityisen osallisuuden tuen, tuetun päätöksenteon, vaativan moniammatillisen tuen ja lyhytaikaisen huolenpidon matkoihin.

Kuljetuspalveluna järjestettävän liikkumisen tuen matkoista peritään asiakasmaksu, jonka suuruus määräytyy Pirkanmaan hyvinvointialueelle vahvistettujen asiakasmaksujen perusteella.

Vammaispalvelulain mukaisen liikkumisen tuen myöntämisperusteissa on kirjattuna tarkemmat perusteet ja ohjeet liikkumisen tuen myöntämiseen Pirkanmaan hyvinvointialueella. Lakiin kirjattujen säännösten lisäksi hyvinvointialue voi tehdä omia tarkennuksia esimerkiksi kuljetuspalveluiden toimintakäytäntöihin. Myöntämisperusteet on laadittu turvaamaan asiakkaiden tasavertainen kohtelu hyvinvointialueella, tukemaan palveluihin hakeutumista ja tukemaan myöntämiseen liittyvää päätöksentekoa.

Myöntämisperusteisiin on tehty uuden lain edellyttämät muutokset. Lisäksi myöntämisperusteisiin on tehty joitain tarkennuksia esiin nousseiden tarpeiden perusteella. 

Vammaisneuvostolle asiaa kokouksessa esittelee suunnittelija Riitu Nykänen. Liitteenä vammaispalvelulain mukaisen liikkumisen tuen myöntämisen perusteet ja oheismateriaalina diaesitys, jossa on kuvattu keskeiset muutokset.

Ehdotus

Vammaisneuvosto päättää

  • merkitä tiedoksi esittelyn vammaispalvelulain mukaisen liikkumisen tuen myöntämisen perusteista
  • antaa mahdolliset kommenttinsa myöntämisen perusteista.

Päätös

Vammaisneuvosto päätti

  • merkitä tiedoksi esittelyn vammaispalvelulain mukaisen liikkumisen tuen myöntämisen perusteista ja
  • laatia myöntämisen perusteista lausunnon käytyjen keskustelujen pohjalta, lausunto liitetään pöytäkirjalle sen valmistuttua.

Kokouskäsittely

Asiantuntijoina kuultiin projektipäällikkö Katariina Somppia ja suunnittelija Riitu Nykästä.

Puheenjohtaja esitti muutosta pohjaehdotukselle kuulumaan seuraavasti "Vammaisneuvosto päättää merkitä tiedoksi esittelyn vammaispalvelulain mukaisen liikkumisen tuen myöntämisen perusteista ja laatii lausunnon myöntämisen perusteista käytyjen keskustelujen pohjalta, lausunto liitetään pöytäkirjalle lausunnon valmistuttua". Esko Jantunen ja Kari Pajarinen kannattivat ehdotusta. Pohjaehdotuksen muutos hyväksyttiin yksimielisesti.

Merkittiin tiedoksi, että Pia Tirronen poistui kokouksesta pykälän käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Päivi Tryyki, IKÄIHMISTEN JA VAMMAISTEN PJOH, paivi.tryyki@pirha.fi
  • Sonja Vuorela, VASTUUALUEJOHTAJA, sonja.vuorela@pirha.fi

Perustelut

Vammaispalvelulaki on uudistumassa 1.1.2025. Uuden lain mukaisia myöntämisperusteita on valmisteltu vammaissosiaalityössä. Liikkumisen tukea koskevat myöntämisperusteet on valmisteltu vammaissosiaalityön ja liikkumisen tuen tiimin yhteistyönä.

Vammaispalveluiden myöntämisestä säädetään jatkossa vammaispalvelulaissa (675/2023). Liikkumisen tukea koskeva sääntely on kirjattu lain 28–31 §:iin. Vammaispalvelulain 28 §:n mukaan vammaisella henkilöllä on oikeus saada tarvitsemansa kohtuullinen liikkumisen tuki, jos hänellä on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa eikä hän pysty itsenäisesti käyttämään julkista joukkoliikennettä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Liikkumisen tukea on järjestettävä työ- ja opiskelumatkoihin sekä työllistymistä tukevan toiminnan, työtoiminnan ja muun tavanomaisen elämän matkoihin. Liikkumisen tukea on lisäksi järjestettävä tarvittaessa valmennuksen, erityisen osallisuuden tuen, tuetun päätöksenteon, vaativan moniammatillisen tuen ja lyhytaikaisen huolenpidon matkoihin.

Kuljetuspalveluna järjestettävän liikkumisen tuen matkoista peritään asiakasmaksu, jonka suuruus määräytyy Pirkanmaan hyvinvointialueelle vahvistettujen asiakasmaksujen perusteella.

Vammaispalvelulain mukaisen liikkumisen tuen myöntämisperusteissa on kirjattuna tarkemmat perusteet ja ohjeet liikkumisen tuen myöntämiseen Pirkanmaan hyvinvointialueella. Lakiin kirjattujen säännösten lisäksi hyvinvointialue voi tehdä omia tarkennuksia esimerkiksi kuljetuspalveluiden toimintakäytäntöihin. Myöntämisperusteet on laadittu turvaamaan asiakkaiden yhdenvertainen kohtelu hyvinvointialueella, tukemaan palveluihin hakeutumista ja tukemaan myöntämiseen liittyvää päätöksentekoa.

Myöntämisperusteisiin on tehty uuden lain edellyttämät muutokset. Lisäksi myöntämisperusteisiin on tehty joitain tarkennuksia esiin nousseiden tarpeiden perusteella. 

Esitystä vammaispalvelulain mukaisen liikkumisen tuen myöntämisperusteista on esitelty vammaisneuvoston kokouksessa 6.11.2024 § 88. Vammaisneuvosto on myös laatinut lausuntonsa myöntämisperusteista. Ikäihmisten ja vammaisten palvelulinjan johtoryhmässä käsiteltiin saadut palautteet ja niiden pohjalta on muokattu matkojen jaksottamista käsittelevää kohtaa ja poistettu maininta pienistä matkatarpeista. Matkojen määrästä riippumatta matkat voidaan jaksottaa puolta vuotta tai vuotta kohden asiakkaan hakemuksesta silloin, jos sen arvioidaan olevan asiakkaalle soveltuva järjestämistapa. Lisäksi vammaisneuvoston palautteisiin todetaan, että aiempaan verrattuna liikkumisen tukeen tulee aiempaa enemmän järjestämisvaihtoehtoja ja myöntämisperusteet eivät estä yksilöllisten tilanteiden huomioimista lain edellyttämällä tavalla. Laki mahdollistaa kuitenkin myös kohtuullisuuden huomioimisen liikkumisen tuen järjestämisessä ja asiakasmäärien kasvaessa myös kustannusvaikutukset tulee huomioida.

Liitteenä vammaispalvelulain mukaisen liikkumisen tuen myöntämisperusteet ja oheismateriaali, jossa on kuvattu keskeiset muutokset myöntämisperusteisiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä liitteen mukaiset vammaispalvelulain mukaisen liikkumisen tuen myöntämisperusteet noudatettavaksi Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.1.2025 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kokouksessa asiantuntijana palvelulinjajohtaja Päivi Tryyki.

 

Aluehallituksen jäsen Hanna Laine teki muutosehdotuksen: Poistetaan lauseen loppu ja lause (sivu 6, toinen kappale, toinen lause sekä sivu 7, toinen kappale, ensimmäinen lause): "ja kustannusten kohtuullisuus huomioon ottaen." "Kuljetuspalvelua voidaan erillisellä päätöksellä myöntää käytettäväksi myös muussa kunnassa asiakkaan yksilöllisen tarpeen (ja kustannusten kohtuullisuus huomioon ottaen).”

Esitys raukesi kannattamattomana.

 

Aluehallituksen 2. varapuheenjohtaja Jouni Sirén poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Aluevaltuuston puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Päivi Tryyki, Tuulikki Parikka, Sonja Vuorela, Anni Vainionpää

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
asiointi.pirha.fi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.