Aluehallitus, kokous 2.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 333 Ikääntyneiden lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen myöntämisperusteet 1.1.2025 alkaen

543/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Tryyki, IKÄIHMISTEN JA VAMMAISTEN PJOH, paivi.tryyki@pirha.fi
Tuula Jutila, TOIMIALUEJOHTAJA, tuula.jutila@pirha.fi

Perustelut

Lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen myöntäminen perustuu sosiaalihuoltolakiin (1301/2014), perhehoitolakiin (263/2015), lakiin omaishoidon tuesta (937/2005), lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (812/2000), lakiin ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkään sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012) sekä sosiaali- ja terveysministeriön antamaan laatusuositukseen aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024-2027 (julkaisuja 2024:4).

Lyhytaikaisella ympärivuorokautisella palveluasumisella tarkoitetaan asiakkaan kodin ulkopuolella tapahtuvaa ympärivuorokautista hoitoa asumispalveluyksikössä tai perhehoidossa.  Palvelun myöntäminen edellyttää, että asiakas tarvitsee säännöllisesti tai jatkuvaluontoisesti apua päivittäisissä toiminnoissa fyysisen, psyykkisen tai sosiaalisen toimintakyvyn laskun vuoksi eikä hänen tilanteensa vaadi sairaalahoitoa. Ensisijaisesti avun tarpeeseen vastataan kotihoidon palveluilla tai perhehoidon avulla.

Lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen myöntämisen perusteet on laadittu turvaamaan asiakkaiden tasavertainen kohtelu hyvinvointialueella, tukemaan palveluihin hakeutumista sekä myöntämiseen liittyvää päätöksentekoa.

Myöntämisen perusteisiin esitetään lisättäväksi, että lyhytaikaisella hoidolla tulee olla kuntouttava ja kotona asumista tukeva tavoite, jakso on ennalta sovitun mittainen ja asiakas palaa jakson jälkeen kotiin. Kotihoidon palvelut ovat ensisijaisia lyhytaikaiseen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen nähden. Lyhytaikaista ympärivuorokautista palveluasumista voidaan myöntää myös asiakkaille, joiden huolenpidosta vastaa ns. epävirallinen omaishoitaja, jos myöntämisen perusteiden ehdot täyttyvät. Lisäksi myöntämisen perusteissa palvelun nimi on muutettu sosiaalialan tiedonhallinnan sanaston mukaiseksi (Sosmeta –tieto).

Toimialuejohtaja Tuula Jutila esittelee ikääntyneiden lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen myöntämisen perusteet.

Liitteenä lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen myöntämisen perusteet sekä oheismateriaalina diaesitys, jossa on kuvattu keskeiset muutokset. 

Ehdotus

Vanhusneuvosto päättää

  • merkitä tiedoksi esittelyn ikääntyneiden lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen myöntämisen perusteista
  • antaa mahdolliset kommenttinsa myöntämisen perusteista.

Päätös

Vanhusneuvosto päätti merkitä tiedoksi esittelyn ikääntyneiden lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen myöntämisen perusteista. 

Kokouskäsittely

Toimialuejohtaja Tuula Jutila esitteli ikääntyneiden lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen myöntämisen perusteet ja vastaili neuvoston esittämiin kysymyksiin aiheeseen liittyen. 

Valmistelija

  • Päivi Tryyki, IKÄIHMISTEN JA VAMMAISTEN PJOH, paivi.tryyki@pirha.fi
  • Tuula Jutila, TOIMIALUEJOHTAJA, tuula.jutila@pirha.fi

Perustelut

Lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen myöntäminen perustuu sosiaalihuoltolakiin (1301/2014), perhehoitolakiin (263/2015), lakiin omaishoidon tuesta (937/2005), lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (812/2000), lakiin ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkään sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012) sekä sosiaali- ja terveysministeriön antamaan laatusuositukseen aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024-2027 (julkaisuja 2024:4).

Lyhytaikaisella ympärivuorokautisella palveluasumisella tarkoitetaan asiakkaan kodin ulkopuolella tapahtuvaa ympärivuorokautista hoitoa asumispalveluyksikössä tai perhehoidossa. Palvelun myöntäminen edellyttää, että asiakas tarvitsee säännöllisesti tai jatkuvaluontoisesti apua päivittäisissä toiminnoissa fyysisen, psyykkisen tai sosiaalisen toimintakyvyn laskun vuoksi eikä hänen tilanteensa vaadi sairaalahoitoa. Ensisijaisesti avun tarpeeseen vastataan kotihoidon palveluilla tai perhehoidon avulla.

Lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen myöntämisperusteet on laadittu turvaamaan asiakkaiden tasavertainen kohtelu hyvinvointialueella, tukemaan palveluihin hakeutumista sekä myöntämiseen liittyvää päätöksentekoa.

Myöntämisperusteisiin esitetään lisättäväksi, että lyhytaikaisella hoidolla tulee olla kuntouttava ja kotona asumista tukeva tavoite, jakso on ennalta sovitun mittainen ja asiakas palaa jakson jälkeen kotiin. Kotihoidon palvelut ovat ensisijaisia lyhytaikaiseen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen nähden. Lyhytaikaista ympärivuorokautista palveluasumista voidaan myöntää myös asiakkaille, joiden huolenpidosta vastaa ns. epävirallinen omaishoitaja, jos myöntämisperusteiden ehdot täyttyvät. Lisäksi myöntämisperusteissa palvelun nimi on muutettu sosiaalialan tiedonhallinnan sanaston mukaiseksi (Sosmeta –tieto).

Esitystä ikääntyneiden lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen myöntämisperusteista on esitelty vanhusneuvoston kokouksessa 5.11.2024 § 108. Vanhusneuvosto päätti merkitä esittelyn tiedoksi.

Liitteenä lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen myöntämisperusteet sekä oheismateriaali, jossa on kuvattu keskeiset muutokset myöntämisperusteisiin. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä liitteen mukaiset ikääntyneiden lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen myöntämisperusteet noudatettavaksi Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.1.2025 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kokouksessa asiantuntijana palvelulinjajohtaja Päivi Tryyki.

Tiedoksi

Päivi Tryyki, Tuula Jutila, Anni Vainionpää

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
asiointi.pirha.fi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.