Aluehallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 326 Pirkanmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelma

574/2022

Valmistelija

  • Kirsi Sario, Kehittämispäällikkö, Kirsi.Sario@pirha.fi
  • Miia Luukko, Hallintolakimies, Miia.Luukko@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueen omavalvontaohjelmasta säädetään laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2022). Hyvinvointialueen on varmistettava omavalvonnalla tehtäviensä lainmukainen hoitaminen ja tekemiensä sopimusten noudattaminen. Omavalvonnalla on erityisesti varmistettava palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus ja laatu sekä asiakkaiden yhdenvertaisuus. Tehtävien ja palvelujen omavalvonta on toteutettava osana niiden järjestämistä ja tuottamista. 

Hyvinvointialueen on laadittava vastuulleen kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma. Siinä on todettava miten sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen toteutumista, turvallisuutta ja laatua sekä yhdenvertaisuutta seurataan ja miten havaitut puutteellisuudet korjataan.  

Omavalvonta on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen ja tuottamiseen kuuluvaa ennakoivaa, toiminnanaikaista ja jälkikäteistä laadun- ja riskienhallintaa sekä jatkuvuuden varmistamista, jolla osaltaan turvataan asiakas- ja potilasturvallisuuden toteutuminen. 

Omavalvontaohjelma sekä omavalvontaohjelman toteutumisen seurantaan perustuvat havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet on julkaistava julkisessa tietoverkossa. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelmaa on valmisteltu vuoden 2022 aikana. Omavalvontaa tehdään kolmella tasolla: 

  • Työntekijän omavalvonta: jokaisen työntekijän lakisääteinen tehtävä ja eettinen velvollisuus on toimia turvallisesti; sisältää velvollisuuden ilmoittaa huolista. 

  • Palveluntuottajan omavalvonta: lakisääteinen velvollisuus laatia omavalvontasuunnitelma ja toimia tosiasiallisesti sen mukaisesti sekä valvoa myös alihankintana tilattua tuotantoa. 

  • Palvelun järjestäjän vastuuseen kuuluva (oma)valvonta: oman tuotannon omavalvonta sekä muun tuotannon asianmukainen hankinta että tehdyn hankinnan seuranta. Järjestäjän omavalvontaan sisältyy lisäksi järjestämisvastuun toteutumisen osoittaminen valvontaviranomaiselle.  

Omavalvontaa toteutetaan omavalvontaohjelmien periaatteiden mukaisesti. Ohjelmat on tehty palveluntuottajalle (luku 5) palvelun laadun ja turvallisuuden näkökulmasta ja palvelunjärjestäjälle (luku 4) järjestämisvastuun toteuttamisen sekä ohjauksen ja valvonnan näkökulmasta. Omavalvontaohjelmat kootaan Pirkanmaan hyvinvointialueella yhteen tässä asiakirjassa.  

Omavalvontaohjelman liitteinä ovat Pirkanmaan pelastustoimen palvelutasopäätös vuosille 2022-2023, sosiaali- ja terveydenhuollon valvontasuunnitelma vuosille 2023-2024 sekä suunnitelma asiakas- ja potilasturvallisuudesta sekä laadunhallinnasta vuosille 2023-2025. 

Omavalvontaohjelman valmistelussa on huomioitu erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön (STM) antamat valtakunnalliset tavoitteet sosiaali- ja terveydenhuollolle vuosiksi 2023-2026 ja STM:n asiakas- ja potilasturvallisuusstrategia ja toimeenpanosuunnitelma vuosille 2022-2026. 

Omavalvontaohjelma päivitetään viimeistään sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain tullessa voimaan vuonna 2024. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • esittää aluevaltuustolle että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan Pirkanmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman 2023-2025 ja

  • valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan tekemään tarvittaessa vähäisiä tai teknisiä muutoksia asiakirjaan ennen aluevaltuuston käsittelyä. 

Aluehallitus päättää, että omavalvontaohjelmaa noudatetaan hyvinvointialueella 1.1.2023 alkaen.  

Päätös

Aluehallitus päätti

  • esittää aluevaltuustolle että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan Pirkanmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman 2023-2025 ja

  • valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan tekemään tarvittaessa vähäisiä tai teknisiä muutoksia asiakirjaan ennen aluevaltuuston käsittelyä. 

Aluehallitus päättää, että omavalvontaohjelmaa noudatetaan hyvinvointialueella 1.1.2023 alkaen.  

Kokouskäsittely

Esittelijä teki muutoksen esittelytekstiin: "Omavalvontaohjelma päivitetään sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain tullessa voimaan vuonna 2024." Muutetaan kuulumaan: "Omavalvontaohjelma päivitetään viimeistään sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain tullessa voimaan vuonna 2024."


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).