Aluehallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 325 Hyvinvointialueen talouden toteuma 1.1.-30.9.2022

191/2022

Valmistelija

  • Heidi Pyykkönen, Kehittämispäällikkö, heidi.pyykkonen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on 2.5.2022 § 66 hyväksynyt hyvinvointialueen muutetun talousarvion vuodelle 2022. Muutetun talousarvion loppusumma on yhteensä 36,7 miljoonaa euroa sisältäen yleisvalmistelun ja ICT:n kokonaisuudet.

Hyvinvointialueen talouden toteumaa raportoidaan vuoden 2022 aikana hyvinvointialueen toimielimille lähtökohtaisesti saman aikataulun mukaisesti kuin tietoja raportoidaan VM:lle ja Tilastokeskukselle. VM ja Tilastokeskus ovat pyytäneet hyvinvointialueita raportoimaan talouden toteuman kumulatiivisesti ajalta 1.1.-30.9.2022. Taloustiedot on toimitettu VM:lle ja Tilastokeskukselle määräaikojen mukaisesti.

Pirkanmaan hyvinvointialueen talousarvio on toteutunut edelleen suunnitellusti ja hallitusti. Hyvinvointialueen valmisteluprojektin etenemisestä raportoidaan erillisillä valmisteluprojektin tilannekatsauksilla. Toimintatuottoja on kertynyt syyskuun loppuun mennessä yhteensä 28,3 miljoonaa euroa ja ne koostuvat hyvinvointialueen kirjanpitoon toteutuneista valtionavustuksista, pienimuotoisista vuokratuotoista (toimistotilojen edelleen vuokraus) sekä muista korvauksista. Loput valtionavustuksista, 8,4 miljoonaa euroa, saadaan myöhemmin tilikauden aikana. Lokakuun lopun tilanteessa toimintatuottoja on kertynyt 36,1 miljoonaa euroa.

Toimintakuluja on kertynyt syyskuun loppuun mennessä yhteensä 11,0 miljoonaa euroa. Toimintakuluista suurimman osan muodostava palvelujen ostot (6,3 miljoonaa euroa), jotka koostuvat pääosin ICT-kehittämiskokonaisuuden sekä yleisvalmistelun edistämiseen liittyvistä asiantuntijapalvelujen ostoista. Toinen merkittävä toimintakulu on henkilöstökulut (4,0 miljoonaa euroa). Henkilöstökulut koostuvat hyvinvointialueen valmisteluhenkilökunnan palkkakuluista sekä luottamushenkilöpalkkioista sivukuluineen.

Aineissa, tarvikkeissa ja tavaroissa on toteutuneena tavanomaisia toimistotarvike ja - kalustohankintoja ja muissa toimintakuluissa on mukana mm. toimisto- ja kokoustilavuokria. Avustukset (0,6 miljoonaa euroa) pitävät sisällään valtuustoryhmille myönnetyt toimintatuet sekä valtionosuuksien edelleen siirrot luovuttaville organisaatioille päätösten mukaisesti. Tarkastelujaksolla on tehty lisäksi suunnitelman mukaisia poistoja.

Tilikauden ylijäämä on 30.9.2022 -tilanteessa n. 17,2 miljoonaa euroa. Hyvinvointialuevalmistelun kustannuksia kertyy loppuvuosipainotteisesti (ml. vakituiset rekrytoinnit) ja talousarvion riittävyyttä loppuvuoden ajalle seurataan tarkasti. VM on ohjeistanut hyvinvointialueita laatimaan tilikaudelta 2022 ns. 0-tuloksellisen tilinpäätöksen eli tilikaudelta mahdollisesti kertyvä ylijäämä tulee siirtää tilikaudelle 2023. Siirto on otettu ennakollisena huomioon vuoden 2023 talousarvion laadinnassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä tiedoksi talouden toteuman ajalta 1.1.-30.9.2022.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tarkastuslautakunta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).