Aluehallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 324 Pirkanmaan hyvinvointialueen hinnastot 2023

717/2022

Valmistelija

  • Mikko Hannola, vs. talousjohtaja, mikko.hannola@pirha.fi
  • Pasi Virtanen, talousjohtaja, Pasi.Virtanen@pirha.fi

Perustelut

Vuoden 2023 hinnasto on valmisteltu hyvinvointialueen luovuttavien organisaatioiden hinnastoista. Hinnasto sisältää perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon ja erikoissairaanhoidon hinnat.

Hintoihin sisällytetään suorien kustannusten lisäksi myös hyvinvointialueen kaikki välilliset kulut, kuten tukipalveluiden, hallinnon ja konsernipalveluiden vyörytykset.

Perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon tuotteistus perustuu Pirkanmaan kuntien aiempaan tuotteistukseen. Toiminta laskutetaan käynteinä, kontakteina, tuntihintana, lausuntoina, hoitopäivinä ja vuorokausina. Hinnoittelun perusteena on käytetty olemassa olleita kuntien hintoja ja niistä laskettua painotettua keskiarvoa, joka on korotettu vastaamaan vuoden 2023 kustannustasoa.

Suoritteen hinta sisältää käynnin tai hoitopäivän aikana tehtävät kaikki toimenpiteet, perustutkimukset sekä lääkkeet. Kokonaisuuksia on myös joissain tuotteissa yhdistetty siten, että yhteen laskutettavaan tuotteeseen saattaa sisältyä esimerkiksi suunnittelua sekä eri henkilöryhmien käyntejä ja palveluita.

Erikoissairaanhoidon hinnaston tuotteistus ja hinnaston rakenne on muodostettu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hinnaston pohjalta.

Erikoissairaanhoidon somaattinen vuodeosastohoito ja päiväkirurgia laskutetaan DRG-järjestelmän mukaisesti. DRG-ryhmittelijänä käytetään NordDRG2023 Full- ryhmittelijää. DRG-jaksojen hinta muodostuu jaksojen keskikustannuksesta, joka lasketaan välisuoritekustannusten kautta

Välisuoritteilla tarkoitetaan kuhunkin DRG-luokkaan kuuluvia hoivapäiviä, leikkauksia, tutkimuksia, kalliita materiaaleja, laboratoriotutkimuksia, kuvantamista, tehohoitoa, potilaskohtaisia lääkkeitä, sisäisiä konsultaatioita sekä ravitsemus-, toiminta- ja fysioterapiaa. Välisuoritteille vahvistetaan omat niiden keskikustannuksiin perustuvat hintansa.

Psykiatrian vuodeosastojen laskutus perustuu hoito- ja tutkimuspaketteihin sekä hoitopäivähintoihin. Tays Acutan ja Valkeakosken päivystysyksiköiden toiminta laskutetaan ESI-luokituksen mukaisina avohoitokäynteinä. Avohoito laskutetaan käynteinä. Toimenpidepaketit kattavat eritellyn toimenpiteen tai tutkimuksen avohoidossa. Hoito- ja tutkimuspaketti on palvelukokonaisuus, joka sisältää vuodeosastohoidossa kyseisen erikoisalan hoitojakson hoitopäivät, lääkärin tutkimukset, ym. toimenpiteet sekä tarvittavat tutkimukset. Pakettiin sisältymättömät hoitopäivät laskutetaan erikseen.

Hyvinvointialueen palveluista ja niiden sisällöstä sekä hinnoista päättää hallitus. Hinnoitteluperusteista päättää valtuusto. Talouspalvelujohtaja voi päättää hinnastoon liittyvistä vähäisistä muutoksista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä hyvinvointialueen vuoden 2023 palveluhinnastot liitteen mukaisina,
     
  • hyväksyä liitteen mukaisen välisuoritehinnaston vuodelle 2023,
     
  • oikeuttaa talouspalvelujohtajan päättämään vähäisistä muutoksista palvelutuotteistukseen ja hinnastoon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana § 324 aikana talouspalvelujohtaja Mikko Hannolaa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo

Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere

Käyntiosoite: Biokatu 12,​ 3. krs,​ kirjaamo

Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 -​ 14.30.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.