Aluehallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 327 Pirkanmaan hyvinvointialueen riskienhallintasuunnitelma 2023

732/2022

Valmistelija

  • Arto Ranta, strategiajohtaja, Arto.Ranta@pirha.fi

Perustelut

Riskienhallintasuunnitelma sisältää riskienhallinnan, turvallisuuden ja varautumisen kehittämisen tavoitteet, kuvaukset ja niihin liittyvät menettelyt. Riskienhallintasuunnitelman ensisijaisena tavoitteena on luoda riskienhallintajärjestelmä, jossa riskejä tarkastellaan kokonaisvaltaisesti kaikki osa-alueet huomioiden ja riskienhallinnan toteutus on suunnitelmallista ja järjestelmällistä. Riskienhallinta, turvallisuus ja varautuminen ovat osa johtamista.

Riskienhallinnan tavoitteena on saada kohtuullinen varmuus strategisten, toiminnan ja talouden tavoitteiden saavuttamisesta sekä toiminnan jatkuvuudesta ja häiriöttömyydestä. Tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja minimoida tunnistetuista riskeistä aiheutuvat menetykset ja toimeenpanna riittävät riskienhallinnan menetelmät. Hyvinvointialueen tehtäväalueet ja palvelulinjat arvioivat merkittävimmät riskit ja niiden hallintatoimenpiteet tallennetaan sähköiseen Granite- järjestelmään. Merkittävimmät riskit käsitellään syksyllä riskienhallintaseminaarissa ja niitä hyödynnetään talousarvion valmistelussa. Riskienhallinnan raportointi toteutetaan kolmen kuukauden välein.

Turvallisuustyön tavoitteena on koko organisaation turvallisuuskulttuurin parantaminen ja tarkoituksena ylläpitää ja parantaa turvallisuutta. Käytännön turvallisuustyö on ennaltaehkäisevää toimintaa onnettomuus- ja vaaratilanteiden sekä vahinkojen torjumiseksi ja toimintavalmiuksien luomista näiden tilanteiden varalta.

Varautuminen on toimintaa, jolla varmistetaan tehtävien ja palveluiden mahdollisimman häiriötön hoitaminen kaikissa tilanteissa. Varautumisen yhtenä keskeisenä tavoitteena on luoda ja varmistaa mahdollisimman hyvät edellytykset häiriötilanteen hallinnalle ja siihen liittyvään johtamiseen.

Riskienhallintasuunnitelmassa on tehty arvio Pirkanmaan hyvinvointialueen merkittävimmistä riskeistä ja ne ovat henkilöstöriski, kriittisen infrastruktuurin riski, digitaalisen turvallisuuden riski, rahoitusriski, muutosriski ja palvelutuotantoriski.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan riskienhallintasuunnitelman vuodelle 2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo

Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere

Käyntiosoite: Biokatu 12,​ 3. krs,​ kirjaamo

Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 -​ 14.30.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.