Aluehallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 315 Tarkastuslautakunnan jäsenen vaihtuminen

742/2022

Valmistelija

  • Vuokko Ylinen, hallintojohtaja, vuokko.ylinen@pirha.fi
  • Vilma Kiilunen, Hallintolakimies, Vilma.Kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Iina Hänninen on 12.12.2022 pyytänyt eroa tarkastuslautakunnan jäsenyydestä. Hänninen toimi myös tarkastuslautakunnan ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Hänninen on ilmoittanut, että  hän työskentelee hyvinvointialueella eikä siten olisi vaalikelpoinen tarkastuslautakuntaan 1.1.2023.

Hyvinvointialueesta annetun lain 75 §:n mukaan luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin. Aluevaltuusto on 8.3.2022 (§ 12) kokouksessaan päättänyt valita tarkastuslautakunnan jäsenet toimikaudelle 2022-2025.

Hyvinvointialueesta annetun lain 125 §:n mukaan aluevaltuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen sekä arvioinnin järjestämistä varten. Lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee olla valtuutettuja.

Hallintosäännön 76 §:n mukaan tarkastuslautakunnassa on kolmetoista (13) jäsentä. Aluevaltuusto valitsee jäsenistä puheenjohtajan ja kaksi (2) varapuheenjohtajaa. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee olla aluevaltuutettuja.

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4 a §:n mukaan valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä, hyvinvointialueen, hyvinvointiyhtymän ja hyvinvointialueiden välisen yhteistoiminnan toimielimissä sekä kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä, lukuun ottamatta aluevaltuustoja ja kunnanvaltuustoja, tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisestä syystä muuta johdu.

Hyvinvointialueesta annetun lain 80 §:n mukaan vaalikelpoinen tarkastuslautakuntaan ei ole:  

  1. ”aluehallituksen jäsen;
  2. henkilö, joka on aluehallituksen jäsenen tai hyvinvointialuejohtajan hallintolain 28 §:n 2 ja 3 momentissa tarkoitettu läheinen;
  3. henkilö, joka on hyvinvointialueen tai hyvinvointialueen määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa taikka toimitusjohtajana tai siihen rinnastuvassa asemassa hyvinvointialueen määräysvallassa olevassa yhteisössä tai säätiössä;  
  4. henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen aluehallitukseen.” 

Hyvinvointialueesta annetun lain 78 §:n 1 kohdan mukaan henkilö on vaalikelvoton aluehallitukseen, jos hän on välittömästi aluehallituksen alaisena toimiva hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilö. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että se

  • myöntää eron tarkastuslautakunnan jäsen Iina Hänniselle,
     
  • valitsee Hännisen tilalle jäsenen tarkastuslautakuntaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi ja
     
  • valitsee tarkastuslautakunnan ensimmäisen varapuheenjohtajan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).