Aluehallitus, kokous 12.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 162 Vastaus oikaisuvaatimukseen järjestöjen yleisavustuksia vuodelle 2023 koskevassa asiassa

2222/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Annamari Tuominen, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, annamari.tuominen@pirha.fi
Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain (612/2021) 7§:n mukaisesti hyvinvointialueen on edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen asiakkuus- ja laatujaosto päättää vuosittain yleisavustuksista. Pirkanmaan hyvinvointialueen avustustoimintaa ohjaa aluehallituksen hyväksymä Pirkanmaan hyvinvointialueen avustustoiminnan yleiset periaatteet -asiakirja (Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus 24.10.2022). Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet.

Pirkanmaan hyvinvointialueen avustustoiminnan yleisten periaatteiden mukaan avustusta voidaan myöntää vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumista, tukee ja täydentää Pirkanmaan hyvinvointialueen toimintaa ja on hyvinvointialueen eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Lisäksi avustettavan toiminnan tulee olla alueellista tai ylikunnallista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Avustusta ei myönnetä uskonnon harjoittamiseen tai uskonnollisen sanoman levittämiseen.

Hyvinvointialueelle siirtyivät avustettavaksi sen lakisääteisiä tehtäviä tukeva ja täydentävä järjestölähtöinen toiminta. Tällainen toiminta sisältää sote-palveluiden kiinteän tukitoiminnan, potilas-, vammais-, omais- ja kriisityötä tekevät järjestöt, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tuen, sote-järjestöjen verkostojärjestöt ja hyvinvointialueen asiakkaiden terveyttä ja hyvinvointia edistävän toiminnan silloin kun toiminta on alueellisesti tai ylikunnallisesti kattavaa, sekä pelastusalan.  

Nyt asiakkuus- ja laatujaostolle tehty esitys perustuu pitkälle Pirkanmaan kuntakentän aiempaan toimintamalliin järjestöjen yleisavustusten osalta. Esityksen yksi keskeisimmistä tavoitteista on turvata ja varmistaa aiemmin kunnilta yleisavustusta saaneiden järjestöjen toiminnan jatkuvuus muutostilanteessa. Avustuskäsittelyssä on pyritty myös huomioimaan kuntien siirtyneet sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset. Viimeisten vuosien aikana Pirkanmaan kunnissa myönnettiin sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakentässä toimiville järjestöille avustuksia 2–19 €/asukas.

Hyvinvointialueen vuoden 2023 yleisavustukset olivat haussa 23.1.-13.2.2023 välisenä aikana. Määräaikaan mennessä yleisavustusta haki 102 yhteisöä, lisäksi Tampereen kaupungilta siirtyi 14 yhdistyksen hakemukset hyvinvointialueelle. Haettujen avustusten yhteenlaskettu summa oli 1 574 133 €. Vuoden 2023 hyväksytyn talousarvioon perustuen Pirkanmaan hyvinvointialue myöntää järjestöille yleisavustuksina 444 250 €.

Avustusta esitetään myönnettäväksi 82 yhteisölle yhteensä 444 250 euroa. Asian liitteenä on kooste avustusta vuonna 2023 hakeneista yhteisöistä ja esitetyistä avustussummista.

Hakemusasiakirjoja liitteineen voi pyytää nähtäväksi sekä kysyä lisätietoja päätöksen valmistelusta suunnittelupäällikkö Annamari Tuomiselta (etunimi.sukunimi@pirha.fi, puh. 044 473 9534).

Ehdotus

Esittelijä

Taru Kuosmanen, SOSIAALI, taru.kuosmanen@pirha.fi

Asiakkuus- ja laatujaosto päättää

  • Pirkanmaan hyvinvointialueen yleisavustukset myönnetään liitteenä olevan esityksen mukaisesti integraation vastuualueen kustannuspaikalta 50210. Avustusten maksatus voidaan aloittaa myöntämispäätöksen saatua lainvoiman. Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2023 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotus pykälän käsittelyä ennen esitetyillä korjauksilla ja käsittelyn aikana tehdyllä tarkennuksella kahden myönnettävän avustuksen kohdennustietoihin.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Anna Kontula ja jäsen Aila Dündar-Järvinen ilmoittivat olevansa esteellisiä käsittelemään järjestöjen yleisavustuksia ollessaan molemmat luottamustehtävissä avustusta hakeneessa järjestössä. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 5) kohdan perusteella. Anna Kontula ja Aila Dündar-Järvinen poistuivat kokouksesta ennen pykälän käsittelyä klo 10.02.

Kontulan sijalle kokoukseen tuli hänen varajäsenensä Minna Minkkinen, joka saapui klo 10.02. Dündar-Järvisen varajäsen ei päässyt osallistumaan, joten kokousta jatkettiin yhden vajaalla kokoonpanolla. Kokouksen puheenjohtajaksi vaihtui varapuheenjohtaja Hanna Holma.

 

Ennen pykälän käsittelyn alkua esittelijä Taru Kuosmanen esitti korjausta pykälän liitteessä oleviin alla lueteltuihin virheisiin, jotka oli havaittu esityslistan julkaisemisen jälkeen.

• Liitteenä olevassa taulukossa Tampereen A-Killan osalta haettuna summana lukee 163 000e, mutta olivat hakeneet lisäksi 150 000e. Haettavana summana tulisi lukea näin ollen 313 000e. Tämä ei vaikuta kuitenkaan myönnettävään summaan. Taulukossa haettujen avustusten yhteenlaskettu summa muuten oikea, eli 1 424 133 + 150 000 = 1 574 133e.

• Perustelutekstissä luki haettujen avustusten yhteenlaskettuna summana 1 616 133 euroa. Oikea summa on 1 574 133 euroa, joka on korjattu pöytäkirjan perustelutekstiin.

 

Pykälän käsittelyn aikana esittelijä tarkensi kahden myönnettävän avustuksen kohdennustietoja seuraavasti: Mannerheimin lastensuojeluliiton Hämeen piiri ry:n avustus kohdennetaan OmaKamu toimintaan ja ViaDia Pirkanmaa ry:n avustus kohdennetaan asunnottomuus- ja vankityöhön.

 

Merkittiin, että varajäsen Minna Minkkinen poistui kokouksesta pykälän 23 käsittelyn jälkeen klo 10.41.

Valmistelija

  • Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi

Perustelut

Oikaisuvaatimus 

Asiakkuus- ja laatujaosto päätti 17.4.2023 § 23 järjestöjen yleisavustuksista vuodelle 2023. Tampereen Lastenklinikan Tuki Ry on 2.5.2023 jättänyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimus on tehty tarkoistuksenmukaisuusperusteella. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että asiakkuus- ja laatujaoston 17.4.2023 tekemä päätös järjestöjen yleisavustuksista kumotaan ja käsitellään Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n yleisavustuksen osalta uudelleen. Oikaisuvaatimus on liitteenä. 

Vastine 

Pirkanmaan hyvinvointialue myöntää vuosittain yleisavustuksia, joilla tuetaan sote-järjestöjen toimintaa. Hyvinvointialueen yleisavustuksilla tuetaan sote-järjestöjen toimintaa, joka täyttää seuraavat kriteerit: 

  • Palvelee alueellisesti tai ylikunnallista hyvinvointialueen asukkaita palvelutarpeiden mukaisesti 

  • Vastaa hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvoinnin vajeisiin 

  • Toteuttaa hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelman strategisia painopisteitä 

  • Täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja. 

Lisäksi yleisavustusta myönnetään vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumista, tukee ja täydentää Pirkanmaan hyvinvointialueen toimintaa ja on hyvinvointialueen eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Lisäksi avustettavan toiminnan tulee olla alueellista tai ylikunnallista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Avustusta ei myönnetä uskonnon harjoittamiseen tai uskonnollisen sanoman levittämiseen. 

Asiakkuus- ja laatujaosto päätti 17.4.2023 kokouksessa § 23 järjestöjen avustuksista vuodelle 2023. Jaosto päätti, ettei oikaisuvaatimuksen laatineen Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n toimintaan myönnetä yleisavustusta vuodelle 2023. Tampereen Lastenklinikan Tuki ry haki 30 000 euroa yleisavustusta Sairaalahuvipuistossa järjestettävään lapsia aktivoivaan kulttuuri- ja liikuntatoimintaan. 

Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n avustushakemuksen kielteiseen päätökseen vaikutti keskeisesti yleisavustuksiin varattu talousarvio vuodelle 2023. Hyvinvointialueen yleisavustusta haki 102 yhteisöä, lisäksi Tampereen kaupungilta siirtyi 14 yhdistyksen hakemukset hyvinvointialueelle. Haettujen avustusten yhteenlaskettu summa oli 1 574 133 euroa. Vuoden 2023 hyväksytyn talousarvioon perustuen Pirkanmaan hyvinvointialue myönsi järjestöille yleisavustuksina 444 250 euroa, yhteensä 82 järjestölle. Suurin yksittäiselle haetulle toiminnalle myönnetyn avustuksen suuruus oli 30 000 euroa. 

Asiakkuus- ja laatujaostolle tehty esitys perustui pitkälle Pirkanmaan kuntakentän aiempaan toimintamalliin järjestöjen yleisavustusten osalta. Päätöksen yksi keskeisimmistä tavoitteista oli turvata ja varmistaa aiemmin kunnilta yleisavustusta saaneiden järjestöjen toiminnan jatkuvuus muutostilanteessa. Tampereen kaupunki myönsi vuonna 2022 Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:lle yleisavustusta 900 euroa perheitä tukevaan toimintaan. Jaosto katsoi, että vuonna 2022 myönnetty summa on sen verran vähäinen, ettei edes kyseisen summan myöntämisellä olisi ollut vaikutusta kyseisen yhdistyksen toiminnan jatkumiselle.  

Asiakkuus- ja laatujaosto katsoi, että hakemuksessa esitetty toiminta kohdentuu erityisesti Taysissa 25.5.2022 avatun Sairaalahuvipuiston toimintaan. Sairaalahuvipuisto on Taysin lasten ja nuorten sairaalan potilaille ja heidän läheisilleen suunnattu elämysympäristö, jonka tarkoituksena on tuoda iloa ja perheiden yhdessäoloa myös sellaisiin elämänvaiheisiin, jossa lapsella ei ole mahdollisuutta lähteä sairaalan ulkopuolelle. 

Sairaalahuvipuiston avustaminen tapahtuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Särkänniemi Oy:n kanssa laaditun yhteistyösopimuksen puitteissa. Yhteistyösopimus on siirtynyt Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Sopimuksen mukaisesti Pirkanmaan hyvinvointialue antaa sairaalahuvipuistolle tilat käyttöön veloituksetta sisältäen muun muassa sähkö-, lämmitys- ja vedenkäytön kustannukset, huolehtii yleissiivouksesta sekä yleistasoisesta vartioinnista. Siivouskustannukset pelkästään tekevät noin 55 000 euroa vuodessa. Pirkanmaan hyvinvointialue siten tukee jo Sairaalahuvipuiston toimintaa mittavasti. Siten olisi ollut tarkoituksenmukaista jakaa määrärahaa niukoista resursseista sellaiseen kohteeseen, jota jo rahoitetaan edellä mainitussa laajuudessa. 

Oikaisuvaatimuksessa kysytään, onko asiakkuus- ja laatujaoston jäsenillä ollut käytössään Tampereen kaupungille osoitettu, alkuperäinen hakemus, vai onko päätös syntynyt esittelytekstin perusteella. Jaostolle toimitettiin avustusesityksen lisäksi jokaisen hakemuksen tiedot yhtenä yhteenvetona sisältöineen oheismateriaalina johtuen hakemusten valtavasta määrästä. Oheismateriaali sisälsi hakemuksen pääasialliset tiedot ja hakemustekstit lyhentämättöminä, mutta niistä oli poistettu muun muassa hakijan yhteystiedot. Hakemuksen liitteet olisi pyydettäessä toimitettu jaoston jäsenille.  

Edellä mainitun perusteella aluehallitukselle esitetään, että se hylkää tehdyn oikaisuvaatimuksen ja pysyttää asiakkuus- ja laatujaoston päätöksen. 

Oikaisuvaatimus järjestöjen yleisavustus päätökseen on pykälän liitteenä. Asiakkuus- ja laatujaoston käytettävissä ollut yhteenveto, Pirkanmaan hyvinvointialueen yleisavustusesitys 2023 sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen avustustoiminnan yleiset periaatteet -asiakirja ovat tallennettu oheismateriaaliksi kokousjärjestelmään.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hylätä oikaisuvaatimuksen edellä esitetyillä perusteilla. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Esteellisyys

  • Hanna Laine, Jari Andersson ja Milka Hanhela ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyssä (HL 28 § 1 mom 5 kohta), koska kuuluvat Tays Tukisäätiön hallitukseen ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että varajäsen Leena Mankkinen saapui kokoukseen § 162 käsittelyn ajaksi.

Aluehallitus päätti tarkastaa pykälän kokouksessa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saa hakea muutosta aluevalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen kuitenkin hakea muutosta aluevalituksin myös asianosainen sekä hyvinvointialueen jäsen. (Laki hyvinvointialueesta 142 §.)

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 260 euroa (v. 2021).

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).”