Aluehallitus, kokous 12.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 153 Pirkanmaan hyvinvointialueen kotisairaalatoiminnan laajennuksen tilannekatsaus ja tavoitteet

13372/2023

Valmistelija

  • Juha Kinnunen, SAIRAALAPALVELUJEN PALV.LINJOH, juha.kinnunen@pirha.fi
  • Sanna Mäki, TOIMIALUEJOHTAJA, sanna.maki@pirha.fi
  • Maria Toivakka-Kinnanen, HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, maria.toivakka@pirha.fi

Perustelut

Kotisairaalan tilannekatsaus ja tavoitteet syksylle 2023

Kotisairaalalla tarkoitetaan kotona tai muussa asuinpaikassa, esimerkiksi palvelutalossa toteutettavaa määräaikaista sairaalatasoista hoitoa. Kotisairaala on vaihtoehto perinteiselle sairaalahoidolle silloin, kun potilas sitä toivoo ja hänen tilansa sen mahdollistaa. Potilaalla on kuitenkin tarpeen vaatiessa mahdollisuus päästä joustavasti hoitoon sairaalaosastolle. Kotisairaalan päivittäistoiminnasta vastaa sairaanhoitaja ja toimintaa johtaa lääkäri. Asiakkaat ohjautuvat kotisairaalaan päivystyksistä, sairaalaosastoilta ja asumisen palveluista. Tyypillisiä potilaita ovat infektiopotilaat, haavapotilaat, palliatiiviset potilaat ja saattohoitopotilaat. Hoitojaksot kestävät muutamasta vuorokaudesta muutamaan viikkoon.

Pirkanmaan hyvinvointialueen toiminnan alussa kotisairaalatoimintaa oli 13 eri kunnan alueella ja kotisairaalan toimipisteitä oli 9. Kotisairaalatoiminta oli jaettu kahdelle eri palvelulinjalle; sairaalapalveluihin ja ikäihmisten ja vammaisten palveluihin.

Kevään 2023 aikana kotisairaalapalveluita on laajennettu Hatanpään kotisairaalasta Oriveden suuntaan ja Lempäälän kotisairaalasta Vesilahden suuntaan. Ikaalisista kotisairaalapalveluita laajennetaan myös Hämeenkyrön alueelle. Akaa-Urjalan kotisairaala -toiminta on siirretty hallinnollisesti kevään 2023 aikana lähisairaalat -toimialueelle ja  Ikaalisten kotisairaalatoiminta siirretään samalle toimialueelle syksyn 2023 aikana.  Tällä hetkellä lähisairaalat toimialueen kotisairaalapalvelut sisältävät vain aikuisten kotisairaalapalveluita.

Kotisairaalat eroavat toisistaan resurssien ja toiminta-alueen laajuuden suhteen. Osassa toimipisteistä on niukasti työntekijöitä ja tämän vuoksi  toimintaa joudutaan kesällä supistamaan. Jokaisessa kotisairaalan toimipisteessä on oma esihenkilönsä. Osa esihenkilöistä johtaa myös osastotoimintaa. Kotisairaalan lääkärit tulevat lähisairaalat toimialueelta sekä  avopalveluiden vastaanottopalveluiden vastuualueelta.

Kotisairaalaan on nimetty huhtikuussa 2023 kehittämistyöryhmä, jonka  tehtävänä on yhteisten toimintamallien ja prosessien luominen. 

Kotisairaalaan soveltuvien potilaiden ohjautumista kotisairaalan parannetaan potilassiirtojen hallintajärjestelmä Uoman käyttöönotolla syksyllä 2023. 

Toiminnan organisoituminen, toiminnalliset tavoitteet ja rahoitus vuodelle 2024 

Aikuisten palliatiivinen hoito on jakaantunut tällä hetkellä sairaalapalvelulinjalla kahdelle eri toimialueelle; lähisairaalat ja  syövänhoidon sekä kirurgian ja vatsasairauksien toimialueille. Tämä on tehnyt toiminnan johtamisesta, suunnittelemisesta ja kehittämisestä haastavaa. Sairaalapalveluiden palvelulinjajohtaja nimesi maaliskuussa 2023  työtyöryhmän, joka tehtävänä oli valmistella esitys kotisairaalapalveluiden ja palliatiivisen keskuksen yhteisen keskuksen (vastuualueen) muodostamisesta. Kotisairaalapalvelut ja erikoistunut palliatiivinen hoito muodostavat selkeän kokonaisuuden, osaaminen ja resurssit jalkautetaan koko hyvinvointialueelle ja oikea-aikainen hoito varmistetaan kustannustehokkaammin tarpeettomia päivystyskäyntejä ja sairaalahoitoja vähentämällä.

Työryhmän esityksen  mukaisesti yhdistetty  palliatiivinen keskus ja kotisairaalapalvelut -vastuualue perustettiin  sosiaali- ja terveysjohtajan päätöksellä 29.5.2023. Vastuualue sijoittuu lähisairaalat toimialueelle ja toiminta käynnistyy vuoden 2024 alussa.  Vastuualueen muodostavat Kaupin kampuksen palliatiivinen yksikkö (ml. psykososiaalisen tuen yksikkö), Pirkanmaan kotisairaala sekä Hatanpään, Sastamalan ja Valkeakosken palliatiiviset osastot. Kotisairaalaan kuuluvat eteläinen, läntinen ja pohjoinen kotisairaala-alue sekä potilashotelli- ja mobiilihoitajatoiminta. 

Toiminnallisena tavoitteena on ulottaa kotisairaalapalveluita kaikille niille alueille, joilla osastotoiminta on omana tuotantona lähisairaalat toimialueella. Käytännöt asiakkaiden ohjautumisesta kotisairaalaan vakiinnutetaan.  Asiakkaiden järkevää ja tarkoituksenmukaista ohjautumista tukemaan suunnitellaan kotisairaalaan toiminnanohjauskeskusta. Digitaalisia ratkaisuja otetaan käyttöön. Kotisairaalan lääkärit ja sairaanhoitajat käyttävät etäjärjestelmiä ammattilaisten väliseen konsultaatioon. Potilaan ja ammattilaisen välillä kokeillaan digitaalisia ratkaisuja (etävastaanotto). Kotisairaalan ja palliatiivisen keskuksen viikonlopun lääkäripäivystystä suunnitellaan ja pilotoidaan.  

Kotisairaalapalveluiden laajentamiseen käytetään valtion hankerahoitusta. Kotisairaalapalveluiden laajentaminen edellyttää henkilöstö-  ja muiden resurssien lisäämistä. Toiminnan vahvistamiseen tarvitaan mm. sairaanhoitajia, lääkäreitä ja suunnittelija. Arvioitu henkilöstömenojen lisäystarve vuodelle 2024 on noin 1.350.000 €.  Laite-, kaluste- ja tarvike -hankintoihin sekä toiminnanohjausjärjestelmään varattavan määrärahatarpeen on arvioitu olevan noin 700.000 €.  

Sairaanhoitaja- ja lääkärimäärän lisääminen mahdollistaa kotisairaalatoiminnan laajentamisen katvealueille ja näin pystytään vastaamaan tarpeeseen paremmin. Asiakasmääriä voidaan lisätä. Mikäli kotisairaalatoimintaa tuotettaisiin myös niille alueille, joilla osastotoiminta ei ole omana tuotantona, henkilö-, laite- ja muut kustannukset nousisivat selvästi.

Tavoitteet vuodelle 2025 

Digitaaliset työkalut ovat laajasti käytössä kaikissa kotisairaalapisteissä ja kotisairaalan käyntimäärät ovat lisääntyneet. Kotisairaalatoiminta on laajentunut myös niihin kuntiin, joissa on yksityisen palvelutuottajan osastotoimintaa (esim. Parkano).  

Kotisairaalassa hoidetaan paljon muitakin kuin iäkkäitä potilaita. Erityisesti nuoret ja muut kuin monisairaat potilaat soveltuvat kotisairaalan asiakkaiksi.

Lähisairaalat -toimialueen laatima tilannekatsaus ja selvitys kotisairaalapalveluista ovat liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • hyväksyä esitetyn suunnitelman jatkovalmistelun pohjaksi.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana sairaalapalvelulinjan palvelulinjajohtaja Juha Kinnusta.

Esittelijä muutti esitystekstiä siten, että viimeisestä kappaleesta poistetaan lause: "Lasten ja aikuisten kotisairaalapalveluiden yhdistämistä selvitetään synergiahyötyjen saamiseksi."  

Kokouksessa pidettiin tauko § 153 käsittelyn jälkeen klo 10.54-11.04.

Tiedoksi

Juha Kinnunen, Sanna Mäki, Maria Toivakka

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo

Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere

Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo

Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 -​ 14.30.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.