Aluehallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 128 Tekniset korjaukset hyvinvointialueen vuoden 2022 tilinpäätökseen

3349/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pasi Virtanen, talousjohtaja, Pasi.Virtanen@pirha.fi
Heidi Pyykkönen, HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, heidi.pyykkonen@pirha.fi

Perustelut

Aluehallituksen on osaltaan käsiteltävä tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi sekä tilintarkastuksen jälkeen saatettava tilinpäätös aluevaltuuston käsiteltäväksi. Aluevaltuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.  

Hyvinvointialueen vuoden 2022 tilinpäätös on laadittu soveltuvin osin kirjanpitolautakunnan hyvinvointialue- ja kuntajaoston antamien yleisohjeiden mukaan. Tilinpäätökseen kuuluvat tuloslaskelma, rahoituslaskelma, tase ja niiden liitetiedot sekä toimintakertomus. Tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot hyvinvointialueen tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta sekä toiminnasta tilikauden ajalta.

Kirjanpitolautakunnan hyvinvointialue- ja kuntajaosto on ohjeistanut lausunnolla 132/2022 hyvinvointialueita siten, että jos hyvinvointialueen toiminta on muodostunut vuosina 2021 ja 2022 pelkästään avustuksella rahoitetusta hyvinvointialueen valmistelusta, niin näiltä tilikausilta ei synny ylijäämää. Muita tuloja, joita tilikaudella 2022 on kertynyt, ei huomioida ylijäämäksi, sillä näitä vastaavasti on syntynyt myös toimintakuluja. Edellä mainitun ohjeistuksen mukaisesti hyvinvointialueen tilikauden 2022 tulos on siis 0,00 €. Eli tilikaudelta ei muodostu yli- eikä alijäämää.

Tilikaudelta 2022 säästyi valtionavustusta, joka on ohjeistuksen mukaisesti siirretty käytettäväksi tilikaudelle 2023. Tilikauden 2022 ylijäämä olisi ollut n.12,8 miljoonaa euroa mikäli säästynyttä valtionavustusta ei olisi tullut kirjata tilikaudelle 2023. Vuoden 2023 talousarvioon on jo pystytty ennakolta huomioimaan tästä summasta n. 9,6 miljoonaa euroa tuloina ja menoina. Loppusumma n. 3,2 miljoonaa euroa on ylimääräistä tuloa tilikaudelle 2023 huomioitavaksi myöhemmin talousarviomuutoksena. Summa tarkentuu tilinpäätöstarkastuksen yhteydessä. Yli jäänyttä, vuodelle 2023 siirtynyttä avustusta ei peritä hyvinvointialueelta takaisin, ja sillä ei ole vaikutusta myöskään vuoden 2023 valtionosuuden määrään.

Hyvinvointialueen vuoden 2022 tilinpäätös on liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • esittää tilikauden tuloksen käsittelyksi, että tilikauden tulos on 0,00 € ja tilikaudelta ei muodostu yli- eikä alijäämää, 
     
  • hyväksyä ja allekirjoittaa tilinpäätöksen ja antaa sen tilintarkastajien tarkastettavaksi ja saattaa edelleen tarkastuslautakunnan valmistelun jälkeen aluevaltuuston käsiteltäväksi,
     
  • oikeuttaa hallintopäällikkö Heidi Pyykkösen tekemään tilinpäätökseen tarvittaessa tilintarkastuksen yhteydessä tarpeelliseksi todettuja tarkennuksia ja teknisiä korjauksia ja pyytää tuomaan ne aluehallituksen tietoon ennen tilinpäätöksen käsittelyä aluevaltuustossa.   

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana talousjohtaja Pasi Virtasta, joka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

  • Heidi Pyykkönen, HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, heidi.pyykkonen@pirha.fi
  • Pasi Virtanen, talousjohtaja, Pasi.Virtanen@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus on 28.3.2023 § 81 osaltaan käsitellyt ja hyväksynyt Pirkanmaan hyvinvointialueen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2022. Aluehallitus on antanut hallintopäällikkö Heidi Pyykköselle oikeutuksen tehdä tilinpäätökseen tarvittaessa tilintarkastuksen yhteydessä tarpeelliseksi todettuja tarkennuksia ja teknisiä korjauksia ja pyytänyt tuomaan ne aluehallituksen tietoon ennen tilinpäätöksen käsittelyä aluevaltuustossa.

Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2022 tilintarkastus on valmistunut. Tilintarkastaja on pyytänyt hyvinvointialuetta tekemään tilinpäätökseen kaksi muutosta. Muutoksilla ei ole vaikutusta tilikauden tulokseen eikä tilinpäätöstä tarvitse käsitellä uudestaan aluehallituksessa. Tilintarkastajalta on varmistettu, että molemmat muutokset voidaan käsitellä teknisinä korjauksina ja riittää, että aluehallitus merkitsee ne tiedoksi.

Muutokset ovat:

  1. Tilinpäätöksen liitetietoihin on lisätty taulukko valtuustoryhmille maksetusta valtuustoryhmien tuesta vuonna 2022.
  2. Monetran kirjanpidossa oli jaksotettu kaksi ostolaskua, jotka kohdistuivat vuodelle 2022 mutta oli maksettu vuoden 2023 puolella, taseelle siirtovelkojen lisäksi ostovelkoihin ja siirtosaamisiin, kun oikea tapa kirjata nämä kaksi laskua on taseen osalta pelkästään siirtovelkoihin. Ostovelkojen ja siirtosaamisten osalta on tehty taseeseen näille toisensa kumoavat kirjaukset. Korjausten vaikutus taseeseen on 213 734 €. Sen verran saamisten määrä ja taseen loppurivi muuttuivat (pienentyivät). Korjattu tase tulee olemaan 194,3 milj. euroa.

Muutokset on tehty hyvinvointialueen kirjanpitoon ja tilinpäätöskirjaan 12.5.2023. Hyvinvointialueen korjattu tilinpäätöskirja on liitteenä. Muutokset koskevat tilinpäätöskirjan sivuja 27, 28 ja 31.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä tiedoksi esittelytekstin mukaiset, hyvinvointialueen vuoden 2022 tilinpäätökseen tehdyt tekniset korjaukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana § 128-132 aikana talouspalvelujohtaja Mikko Hannolaa, joka poistui kokouksesta pykälien käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).