Aluehallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 131 Pirkanmaan hyvinvointialueen osavuosikatsaus ajalta 1.1.2023 – 31.3.2023

10596/2023

Valmistelija

  • Mikko Hannola, vs. talousjohtaja, Mikko.Hannola@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen talousarviosta tavoitteineen on päätetty aluevaltuustossa 5.12.2022 §129.

Pirkanmaan hyvinvointialueen raportointi muodostuu kuukausittaisista tulosraporteista sekä neljännesvuosittain raportoitavista osavuosikatsauksista sekä koko vuotta kuvaavasta tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta.

Hyväksytyssä talousarviossa ovat valtuustoon nähden sitovia seuraavat tavoitteet:

  • hyvinvointialuetasolla tuloslaskelmaosassa määritelty tilikauden tulos
  • käyttötalousosassa palvelulinjojen sekä strategisen ohjauksen, tukipalvelujen ja pelastustoimen tehtäväalueiden tulot ja menot sekä heille määritellyt yleiset tavoitteet sekä ylemmän tason järjestämisen tavoitteet
  • tytäryhtiöiden tavoitteet
  • investointiosassa hankeryhmien (rakennukset, laite- ja kalustohankinnat, ICT ja muut aineettomat hyödykkeet, muut investoinnit) tulot ja menot sekä hankeryhmiin sisältyvät investointi-suunnitelmassa mainitut investoinnit nimikkeinä
  • rahoitusosassa pitkäaikaisten lainojen lisäys, antolainojen määrän lisäys sekä maksuvalmiutta turvaava lyhytaikaisten lainojen enimmäismäärä vuoden aikana

 

Edellisistä tehtäväalueiden ja palvelulinjojen tavoitteet ovat sitovia hallitukseen nähden.

Talousarvio toteutumista seurataan kuukausittain. Lisäksi vuoden aikana tehdään kolmen kuukauden välein tarkemman tason osavuosikatsaukset. Ensimmäinen osavuosikatsaus on tehty ajalta 1.1.2023 – 31.3.2023. Katsauksessa seurataan talouden ja toiminnalle asetettujen tavoitteiden toteutumista.

Tytäryhtiöille asetettujen tavoitteiden toteutumista ei ole raportoitu ensimmäisessä osavuosikatsauksessa ja ne tuodaan mukaan vasta seuraavaan.

Yleisellä tasolla hyvinvointialueen ensimmäinen toimintavuosi ja toiminnan käynnistyminen on tapahtunut onnistuneesti ja ongelmista huolimatta odotettua paremmin. Aluehallitus hyväksyi 14.2.2023 hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelman ensimmäiselle valtuustokaudelle. Ohjelmalla varmistetaan toimintavarmat palvelut ja tasapainoinen talous hyvinvointialueelle sekä vastataan alueen keskeisiin sote- ja pelastuspalveluiden ongelmiin.

Odotetusti kolmen ensimmäisen toimintakuukauden merkittävimmät ongelmat liittyivät siirtyneen henkilöstön oikeaan sijoittumiseen, vajeiden tunnistamiseen ja korjaamiseen sekä yhteisten toimintamallien sopimiseen. Huonosti yhteensopivat tietojärjestelmät ovat edelleen merkittävä toiminnallinen ongelma.

Hyvinvointialueen palvelut ovat toimineet isossa kuvassa hyvin. Yhtenäisten palvelukriteerien, asiakasmaksujen ja toimintamallien jalkauttamisen osalta työ jatkuu edelleen. Palvelujen saatavuuden osalta koko alueen suurimman haasteen muodostaa henkilöstön saatavuus; erityisesti hoidon, hoivan ja sosiaalityön osa-alueilla.

Taloudellisen tilanteen osalta ensimmäiset kuukaudet vahvistavat ennakkoarviota siitä, että ensimmäinen toimintavuosi tulee olemaan alijäämäinen ja tarvitsemme onnistunutta toimeenpano-ohjelmaa mm. välttämättömien ja kiireisten investointien rahoittamiseksi.

Uuden hyvinvointialueen osalta talousarviovalmistelua tehtiin monelta osin vajavaisen tiedon kautta ja todellinen kokonaisuus kirkastuu osin vasta toteumatietojen kautta. Myös valtion rahoitusraamiin on tullut merkittäviä muutoksia talousarvion valmistumisen jälkeen ja vielä maaliskuussa 2023.

Tammi-maaliskuun toteuma näyttää taloudellisesti n. 20 milj. euron ylijäämää. Se ei kuitenkaan kerro koko kuvaa taloudellisesta tilanteesta, sillä useat kululajit toteutuvat hieman jälkijättöisesti. Ostolaskut tulevat viiveellä järjestelmiin, useat sopimuksissa olevat hinnankorotukset astuvat voimaan 1.4. alkaen ja kuluvan vuoden palkankorotukset ja maksettava kertaerä eivät näy vielä ensimmäisen vuosineljänneksen luvuissa. Laaditun tilinpäätösennusteen mukaan koko vuodelle ennustettu alijäämä on 32,9 milj. euroa, kun talousarvio oli 63,5 milj. euroa alijäämäinen.

Osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2023 on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä osavuosikatsauksen ajalta 1.1.2023 – 31.3.2023 tiedoksi

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).