Aluehallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 135 Kolmostien Terveys Oy:n ja Mäntänvuoren Terveys Oy:n muutossopimusten hyväksyminen.

11054/2023

Valmistelija

  • Anniina Tirronen, HANKINTAJOHTAJA, anniina.tirronen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan alueella on voimassa kaksi kuntien toteuttamaa laajaa sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistusta, joissa palveluntuottajana on Pihlajalinna Oyj paikallisten tytäryhtiöidensä kautta. Kolmostien Terveys Oy on tuottanut sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ulkoistussopimuksen perusteella Parkanon alueella 1.1.2015 alkaen ja Kihniön alueella 1.5.2015 alkaen. Mäntänvuoren Terveys Oy on tuottanut sote-palvelut Mänttä-Vilppulassa vuodesta 2016 ja Juupajoella 2018 alkaen. Kumpikin ulkoistussopimus on laadittu määräaikaisina sopimuskausien ollessa optioineen yhteensä viisitoista vuotta.

Ulkoistussopimuksissa palveluntuottajan vastuulle on määritelty laissa määriteltyjen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen mainittujen kuntien asukkaille. Palveluntuottajan vastuulle kuuluvia palveluita ovat sosiaali- ja terveyspalvelut laajasti, muun muassa perusterveydenhuolto ja ikääntyneiden ja vammaisten palveluja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen jälkeen aikaisempi palvelutuotannon ulkoistusmalli ei ole enää sellaisenaan suoraan sovellettavissa. Myöskään hyvinvointialueen asukkaiden yhdenvertaisen kohtelun vaatimus ei mahdollista hyvinvointialueen sisäisiä erillisalueita, joissa palveluntuotanto tapahtuisi muusta hyvinvointialueesta poikkeavalla tasolla. Pirkanmaan hyvinvointialue kuntien sijaan tulleena tilaajana ja Pihlajalinna palveluntuottajana ovat käyneet vuoden 2022 lokakuun lopulta alkaen sopimusneuvotteluita muutossopimuksista, joilla sopimukset ja palvelutuotanto saatetaan vastaamaan muuttunutta lainsäädäntöä ja Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelurakennetta ja haluttuja järjestämisratkaisuja. Pirkanmaan hyvinvointialue ja Pihlajalinna ovat neuvotelleet Kolmostien Terveys Oy:ta ja Mäntänvuoren Terveys Oy:ta koskien kummallekin erilliset muutossopimukset, jotka eroavat toisistaan vähäisissä määrin johtuen aikaisempien ulkoistussopimusten eroista ja toisistaan poikkeavista käytännöistä eri alueilla.

Muutossopimusten yleisenä lähtökohtana on, että aikaisemmat ulkoistussopimukset sitovat kumpaakin sopijaosapuolta. Muutossopimuksilla ulkoistussopimuksiin tehdään rajatusti muutoksia siltä osin kuin muuttunut lainsäädäntö tai Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelurakenne ja järjestämisratkaisut tätä edellyttävät.

Muutossopimuksilla Pirkanmaan hyvinvointialue ottaa hallintorakenteiden päällekkäisyyksien ja sisäisen laskutuksen poistamiseksi vastattavakseen vaativan erikoissairaanhoidon palveluiden tuotannon, josta aikaisemmin on vastannut pääasiallisesti Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Lisäksi Pirkanmaan hyvinvointialueen tuotettavaksi siirtyy osittain lasten, nuorten ja perheiden palveluiden tuotantoa. Nämä palveluntuottajalta pois siirtyvät palvelut vaikuttavat sopimuksiin palveluntuottajalle maksettavaa korvausta alentavina muutossopimusten liitteinä olevissa hintaliitteissä tarkemmin yksilöidyllä tavalla. Lisäksi muutossopimuksissa määritellään uudelleen palveluntuotantoa ohjaavan ohjausryhmän toimintaa, joka tulee molemmille yhtiöille yhteiseksi, yhtiökohtaisia yhteistyöryhmiä, joitakin yhtenäistettäviä ja selvennettäviä käytäntöjä ja ICT-järjestelmiä. Ulkoistussopimuksiin kiinteästi liittyviin palvelut tuottavia yhtiöitä koskeviin osakassopimuksiin ei tehty muutoksia.

Alkuperäisten ulkoistussopimusten mukaisesti tilaaja maksaa palveluiden tuottamisesta vuosittain kiinteän sopimushinnan, joka on vuodelle 2023 Kolmostien Terveys Oy:n osalta 29 288 581 € ja Mäntänvuoren Terveys Oy:n osalta 38 575 592 €. Summissa on huomioitu ulkoistussopimusten mukaiset vuosittaiset hinnankorotukset, muutossopimusten vaikutukset hintaan sekä lainsäädännön muutoksista aiheutuneet hintojen korotukset mukaan lukien henkilöstömitoituksen nousun vaikutus ikääntyneiden asumispalveluissa. Tarkemmat hintamuutosten ja kustannusten erittelyt sekä niiden laskentaperusteet on määritelty muutossopimuksiin kuuluvilla hintaliitteillä.

Palvelusopimuksen muutosliite Kolmostien terveys Oy, Palvelusopimuksen muutosliite Mäntänvuoren Terveys Oy, Hintaliite Kolmostien Terveys Oy sekä Hintaliite Mäntänvuoren Terveys Oy ovat liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan Kolmostien Terveys Oy:ta koskevan muutossopimuksen hintaliitteineen sekä
     
  • hyväksyä liitteenä olevan Mäntänvuoren Terveys Oy:ta koskevan muutossopimuksen hintaliitteineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijoina § 135 aikana konsernipalvelujohtaja Juhani Sandia ja hankintajohtaja Anniina Tirrosta, jotka poistuivat kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Sand Juhani, Tryyki Päivi, Kuosmanen Taru, Kuusisto Juuso, Vasala Juha, Marjamäki Tarja Kristiina, Pelttari Titta, Torppa-Saarinen Eeva, Kinnunen Juha, Tirronen Anniina, Palomäki Virva, Welin Tanja, Salunen Eetu, Sihvonen Juha-Matti, Nevanpää Marika, Wiren Mikko, Savolainen Marko

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo

Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere

Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo

Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 -​ 14.30.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.