Aluehallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 143 Hyvinvointialueen työsuojelutoimikunnan nimeäminen

11519/2023

Valmistelija

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi
  • Vuokko Ylinen, hallintojohtaja, Vuokko.Ylinen@pirha.fi

Perustelut

Työsuojelun yhteistoiminnasta säädetään laissa työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta (44/20026). Hyvinvointialueen työsuojelun toimikunta -rakenne on valmisteltu vastaamaan hyvinvointialueen rakennetta. Työsuojeluvaltuutetut ovat siirtyneet luovuttavista organisaatioista ja työsuojelun yhteistoiminta on valmisteltu tämän mukaisesti. 

Työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminnassa käsitellään lain 26 §:n mukaan muun muassa seuraavia asioita: 

  1. työntekijän turvallisuuteen ja terveyteen välittömästi vaikuttavat asiat ja niitä koskevat muutokset;
  2. periaatteet ja tapa, joiden mukaan työpaikan vaarat ja haitat selvitetään sekä edellä tarkoitetussa selvityksessä ja työterveyshuollon tekemässä työpaikkaselvityksessä esille tulleet työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen yleisesti vaikuttavat seikat;
  3. työkykyä ylläpitävään toimintaan liittyvät, työssä jatkamista tukevat ja muut työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttavat kehittämistavoitteet ja -ohjelmat;
  4. työntekijöiden turvallisuuteen, terveyteen ja työkykyyn vaikuttavat työn järjestelyyn ja mitoitukseen sekä niiden olennaisiin muutoksiin liittyvät asiat;
  5. työsuojeluviranomaisen valvontaan kuuluvassa laissa tarkoitetun työtekijöille annettavan opetuksen, ohjauksen ja perehdyttämisen tarve ja järjestelyt;
  6. työhön, työympäristöön ja työyhteisön tilaan liittyvät, työn turvallisuutta ja terveellisyyttä kuvaavat tilasto- ja muut seurantatiedot;
  7. edellä 1–6 kohdassa tarkoitettujen asioiden toteutumisen ja vaikutusten seuranta.

Yhteistoimintaan  kuuluvat asiat käsitellään työnantajan tai tämän edustajana toimivan esimiehen ja työntekijän kesken. Työntekijää edustavalla työsuojeluvaltuutetulla on oikeus osallistua asian käsittelyyn työntekijän pyynnöstä ja tarvittaessa muutoinkin. Laajakantoiset ja työpaikkaa yleisesti koskevat 26 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetut ja muut 26 §:ssä tarkoitetut asiat käsitellään 38 §:ssä tarkoitetussa työsuojelutoimikunnassa. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen organisaation koko huomioiden on yhteistoiminnan asiakirjassa (henkilöstöjaosto 9.2.2023 8 §, aluehallitus 20.2.2023 § 53) hyväksytty kaksiportainen työsuojelutoimikuntarakenne. KT:n  ja työsuojelun yhteistoimintaryhmän (Tyry) lausunnossa on tätä rakennetta suositeltu  isoille organisaatioille.  Työsuojelutoimikunnan kokoonpanoksi on yhteistoimintaneuvotteluissa sovittu 4 työnantajan edustajaa ja 12 työsuojeluvaltuutettua. Konsernipalvelujen johtoryhmä on esittänyt, että toimikunnassa olisi myös pelastuspalvelujen edustaja eli yhteensä 5 työnantajan edustajaa.  (Konsernipalvelujohtoryhmä 5.4.23 ja hyvinvointialueen johtoryhmä 12.4.23). 

Esitys Pirkanmaan hyvinvointialueen työsuojelutoimikunnan työnantajan edustajien ja heidän varahenkilöiden (suluissa) osalta:

  • Sosiaali- ja terveyspalveluiden vastaava hallintopäällikkö (avopalveluiden hallintopäällikkö)
  • Strategiajohtaja (turvallisuuspäällikkö)
  • Kiinteistöjohtaja (tilahallintajohtaja)
  • Henkilöstöjohtaja (HR palvelupäällikkö, resurssienhallinta)
  • Pelastuspäällikkö Teemu-Taavetti Toivonen (pelastuspäällikkö Kari Alanko)

Työnantajan edustajien ja henkilöstöedustajien lisäksi työsuojelutoimikuntaan nimetään pysyvinä asiantuntijoina työterveyshuollon edustaja sekä HR-palvelupäällikkö, työyhteisöpalvelut. Pirkanmaan hyvinvointialueen työsuojelutoimikunta sopii kokouskäytännöistään. Puheenjohtajana toimii vuorovuosin työnantajan edustaja ja henkilöstön edustaja. Toimikunnan sihteerinä toimii henkilöstöjohtajan nimeämä henkilö.

Lähijohtamisalueiden työsuojelutoimikuntiin työnantajaedustajat nimetään palvelulinjajohtajan päätöksellä.

Henkilöstöjaoston pöytäkirjanote 9.2.2023 on liitteenä. Asian esittelydia on tallennettu oheismateriaaliksi aluehallitukselle kokousjärjestelmään.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • asettaa esityksen mukaisesti hyvinvointialueen työsuojelutoimikunnan. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana § 143 aikana henkilöstöjohtaja Taina Niirasta, joka poistui kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo

Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere

Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo

Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 -​ 14.30.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.