Aluehallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 130 Vuoden 2024 talousarvio ja taloussuunnitelma vuosille 2025-2026

11145/2023

Valmistelija

  • Pasi Virtanen, talousjohtaja, Pasi.Virtanen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueet ovat osa julkisen talouden suunnitelmaa ja valtion talousohjausta. Valtion rahoitus antaa raamit hyvinvointialueiden toiminnalle. Valtion rahoitus on yleiskatteellista ja vuositasolla kiinteä määrä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategia toimii talousarvion laatimisen perustana. Strategian toimeenpano-ohjelma täsmentää strategiaa ja sen toimenpiteet kytkeytyvät talousarvioon.

Pirkanmaan hyvinvointialueen talousarviovalmistelu vuodelle 2024 käynnistyy toukokuussa 2023 ja aluehallitus käsittelee talousarvion marraskuun 2023 aikana ja aluevaltuusto hyväksyy talousarvion joulukuussa 2023.

Hyvinvointialueen tarkempaa talousarviovalmistelua ohjataan taloussuunnitteluohjeella. Taloussuunnitteluohje vuoden 2024 suunnitteluun ja siihen liittyvä tarkempi aikataululuonnos ovat liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan taloussuunnitteluohjeen Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarviovalmistelua ohjaaviksi periaatteiksi ja
     
  • lähettää toiminta- ja talousseminaarissaan valmistelemansa alustavat vuoden 2024 tavoitteistot valiokunnille ja vaikuttamistoimielimille lausunnoille. Lausunnonantajien tulee huomioida, että strategian toimeenpanosuunnitelmaan sisältyy noin 20 miljoonan euron vuosittainen tuottavuustavoite, joka mahdollistaisi toiminnan ja talouden tasapainon lähivuosina. Lausunnot tulee antaa elokuun loppuun mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).