Aluehallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 132 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut – Muutoksia 5.12.2022 hyväksyttyihin maksuihin ja niiden perusteisiin

225/2022

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 21.11.2022 § 289.

Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 1.1.2023 lukien on liitteenä. Kaikki esitetyt lisäykset ja muutokset on päivitetty Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut -asiakirjaan, joka on liitteenä.

Koontia uuden vammaispalvelulain mukaisista tilapäishoidon maksuista Pirkanmaan kuntien alueella sekä liikkumisen tuen asiakasmaksukonseptit hyvinvointialueella on tallennettu oheismateriaaliksi sähköiseen kokoustyötilaan. 

 

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  • hyväksyä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittävät asiakasmaksut liitteen ”Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 1.1.2023 lukien” mukaisesti,
     
  • valtuuttaa talousjohtajan tekemään asiakasmaksuasiakirjaan mahdolliset teknisluonteiset korjaukset.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittävät asiakasmaksut kokouksessa korjatun liitteen ”Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 1.1.2023 lukien” mukaisesti,
     
  • valtuuttaa talousjohtajan tekemään asiakasmaksuasiakirjaan mahdolliset teknisluonteiset korjaukset.

Lisäksi aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti toivomusponnen: "Asiakasmaksutason vaikutuksia seurataan ja tulevaisuudessa asiakasmaksuja voidaan alentaa tai osasta niistä voidaan luopua, mikäli sen katsotaan olevan ennaltaehkäisyn tai hoidon oikea-aikaisuuden kannalta tarpeellista tai muusta syystä taloudellisesti kannattavaa".

 

 

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja totesi, että aluehallituksen käsittelyssä 21.11.2022 olleesta asiakasmaksu -asiakirjasta on jäänyt kohdasta Vammaispalvelut, lyhytaikainen hoito tai asumispalvelu, euromäärät kokonaan pois. Lyhytaikainen hoito tai asumispalvelu yli 16 v - 33 euroa/vrk ja alle 16 v - 18 e/vrk. Puheenjohtaja esitti, että valtuusto hyväksyy, että myös puuttuvat vammaispalvelun maksut otetaan käsittelyyn. Puheenjohtajan ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valtuutettu Kukka Kunnari (vas) teki seuraavan toivomusponnen: "Asiakasmaksutason vaikutuksia seurataan ja tulevaisuudessa asiakasmaksuja voidaan alentaa tai osasta niistä voidaan luopua, mikäli sen katsotaan olevan ennaltaehkäisyn tai hoidon oikea-aikaisuuden kannalta tarpeellista tai muusta syystä taloudellisesti kannattavaa". 

Valtuutetut Olga Haapa-aho, Hanna Laine, Jenni Jokinen, Henri Backman, Milka Hanhela, Hanna Laine, Tiina Wesslin ja Lassi Kaleva kannattivat Kunnarin ponsiesitystä.

Puheenjohtaja totesi, että aluehallituksen ehdotus tuli aluevaltuuston päätökseksi, sisältäen vammaispalvelun maksut.

Puheenjohtaja tiedusteli Kunnarin toivomusponnen kannatusta ja totesi, että se on hyväksytty yksimielisesti.

Merkittiin, että valtuutettu Antti Ivanoff poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen. Valtuuston vahvuus 77 valtuutettua. 

 

 

 

Valmistelija

  • Mikko Hannola, vs. talousjohtaja, Mikko.Hannola@pirha.fi

Perustelut

Aluevaltuusto on päättänyt Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakasmaksut 5.12.2022 §134. Kun maksuja on sovellettu käytäntöön, niistä on noussut eräitä tarkennustarpeita. Tarkennukset liittyvät pääosin maksujen tulkintojen selkeyttämiseen arjessa sekä yhtenäisiin toimintatapoihin.

Ehdotettavat muutokset on esitetty kohta kohdalta liitteessä. Lisäksi muutokset on päivitetty hinnastodokumenttiin, joka on myös esityslistan liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää

  • hyväksyä muutokset sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittäviin asiakasmaksuihin korjatun liitteen ”Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 2023” mukaisesti,
     
  • valtuuttaa talousjohtajan tekemään hinnastodokumenttiin mahdolliset teknisluonteiset korjaukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijoina § 132 aikana talouspalvelujohtaja Mikko Hannolaa, sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta ja hallintoylilääkäri Suvi Liimataista, jotka poistuivat kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).