Aluehallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 137 Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön muuttaminen

33/2022

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 21.11.2022 § 279.

Hallintosääntöluonnos on litteenä. Luonnokseen on merkitty valtuustoryhmien käsittelyyn toimitetut muutokset (punaisella fontilla) ja sen jälkeen valmistellut muutokset (vihreällä fontilla), aluehallituksen kokouksessa 21.11. käsitellyt muutokset (lilalla fontilla). Muutokset on koottu myös liitteenä olevaan luetteloon.

Aluevaltuuston 6.6.2022 hyväksymä voimassa oleva palkkiosääntö, joka on hallintosäännön liite on liitteenä.  

Erikseen lähetetyt valtuustoryhmien kommentit hallintosääntöluonnoksesta sekä yhteistyötoimikunnan kommentit hallintosäännön Henkilöstöasiat -luvusta ja HR:n vastaukset kommentteihin on tallennettu oheismateriaaliksi sähköiseen kokoustyötilaan. 

 

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  • hyväksyä liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset,
     
  • että hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 12.12.2022 alkaen. 

 

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset lisättynä kokouksessa tehdyin muutoksin,
     
  • että hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 12.12.2022 alkaen. 

Kokouskäsittely

Valtuutettu Johanna Loukaskorpi (sdp) teki seuraavan muutosehdotuksen: 14 § "Konserni- ja toimitilajaoston tehtävävät ja päätövalta" kohta 7 muutetaan kuulumaan seuraavasti: "Päättää hyvinvointialueen ehdokkaiden nimeämisestä konserniyhteisöjen, osakkuusyhtiöiden ja säätiöiden hallituksiin tai vastaaviin toimielimiin, poislukien valtion ja yhteistoiminta-alueen osakkuusyhtiöt, joihin ehdokkaat nimeää aluehallitus”

Valtuutetut Atanas Aleksovski ja Juho Ojares kannattivat Loukaskorven muutosehdotusta.

Valtuutettu Petra Schultze-Steinen (kesk) teki seuraavat muutosehdotuksen: "Poistetaan 1§:stä viimeinen lause: Aluehallitus päättää hallintosäännön tulkinnasta".

Valtuutetut Klaus Myllymäki ja Minna Sarvijärvi ja Marjo Mäkinen-Aakula kannattivat Schultze-Steinen muutosehdotusta.

Lisäksi Schultze-Steinen (kesk) teki seuraavat muutosehdotukset: 5 § kohta 1"Aluevaltuuston tehtävät ja päätösvalta", kohdasta aluevaltuusto päättää kohta 1 muutetaan kuulumaan seuraavasti: "hyvinvointialuestrategiasta ja sen sisältämästä palvelustrategiasta mukaan lukien toimeenpanoa ohjaavat strategiset linjaukset ja keinovalinnat sekä toimeenpanon onnistumista kontrolloivat mittarit"

Kohta 10 a § Aluehallitus päättää, kohta 1 muutetaan kuulumaan seuraavasti: "hyvinvointialuestrategiaa toteuttavista merkittävistä ohjelmista ja suunnitelmista aluevaltuuston antamien linjausten ja lähetekeskustelun pohjalta.

Valtuutettu Marjo Mäkinen-Aakula kannatti Schultze-Steinen molempia muutosehdotuksia.

Valtuutettu Sirpa Pursiainen (kd) teki muutosehdotuksen kohtaan 9 §, joka kuului seuraavasti: "Jaostot ja niiden kokoonpano" Hallituksella on neljä jaostoa; asiakkuus- ja laatujaosto, henkilöstöjaosto, sekä konserni ja toimitilajaosto sekä yksilöasioiden jaosto. Jokaisessa jaostossa on yksitoista (11) aluevaltuuston valitsemaa jäsentä lukuunottamatta yksilöasioiden jaostoa, jossa on seitsemän (7) jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Aluevaltuusto valitsee jaoston puheenjohtajan ja yhden varapuheenjohtajan hallituksen jäsenistä ja varajäsenistä. Jaostojen jäseniksi voidaan valita aluevaltuuston jäseniä ja varajäseniä"

Kohta 14 § "Konserni- ja toimitilajaoston tehtävät ja päätösvalta", kohta 7 muutetaan kuulumaan seuraavasti: "tekee ehdotuksen aluevaltuustolle hyvinvointialueen ehdokkaiden nimeämisestä konserniyhteisöjen hallituksiin tai muihin konserniyhteisön vastaaviin toimielimiin".

Lisäksi Sirpa Pursiainen (kd) jätti seuraavan toivomusponnen: "Hallintosääntöön tulee kirjata valiokuntien nimet ja jäsenmäärät (21 jäsentä) sekä valiokuntien keskeiset tehtävät tarkemmin".

Riitta Kuismanen ja Minna Sarvijärvi kannattivat Pursiainen muutosehdotuksia ja toivomuspontta.

Valtuutettu Joakim Vigelius (ps) teki seuraavan muutosehdotuksen: "Muutetaan hallintosäännön palkkioliitettä kokouspalkkioita alentamalla. Jatkossa aluevaltuustosta ja tilapäisestä valiokunnasta maksettaisiin kokouspalkkiona 300 euroa,​ aluehallituksesta 250 euroa sekä lopuista valio-​,​ lauta-​ ja toimikunnista 200 euroa. Myös koulutuksista,​ seminaareista ja iltakouluista maksettaisiin 200 euroa.

Valtuutetut Miko Bergbom ja Mauri Heiska kannattivat Vigeliuksen muutohdotusta.

Merkittiin, että hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana ennen äänestyksiä.

Puheenjohtaja esitti äänestysjärjestyksenä, että ne jotka kannattavat muutosehdotuksen tai toivomusponnen hyväksymistä, äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI. Hyväksytyt muutokset kirjataan käsittelyssä olevaan hallintosääntöön. Äänestysjärjestys hyväksyttiin. 

Puheenjohtaja totesi, että koska hallintosäännön pykälään 14 kohta 7 (konserni- ja toimitilajaoston tehtävät ja päätösvalta) on tehty kaksi kaksi muutosehdotusta, on ensin äänestettävä näiden ehdotusten välillä. Sen jälkeen äänestetään voittaneen ehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Äänestysjärjestys hyväksyttiin. 

Puheenjohtaja esitti, että valtuutettu Loukaskorven (sdp) muutosehdotuksen hyväksymistä kannattavat äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat valtuutettu Pursiaisen (kd) muutosehdotusta, äänestävät EI.  Äänestyksessä annettiin 65 JAA-ääntä, 10 EI-ääntä ja 2 TYHJÄÄ-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Loukaskorven ehdotus on tullut hyväksytyksi.

Puheenjohtaja tiedustelu Loukaskorven (sdp) muutosehdotuksen kannatusta 14 § "Konserni- ja toimitilajaoston tehtävävät ja päätövalta" kohta 7 ja totesi, että se on tullut hyväksytyksi yksimielisesti. 

Seuraavaksi puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat valtuutettu Pursiaisen (kd) muutosehdotuksen hyväksymistä pykälään 9 (jaostot ja niiden kokoonpano), äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI.  Äänestyksessä annettiin 11 JAA-ääntä, 63 EI-äääntä ja 3 TYHJÄÄ-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Pursiaisen muutosehdotus on hylätty. 

Puheenjohtaja esitti, että ne, jotka kannattavat Schultze-Steinen (kesk) muutosehdotuksen  hyväksymistä kohtaan 1 § (hallintosäännön tulkinta) äänestävät JAA, ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestyksessä annettiin 13 JAA-ääntä, 61 EI-ääntä ja 3 TYHJÄÄ-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Schultze-Steinen muutosehdotus on hylätty.

Puheenjohtaja esitti, että Schultze-Steinen (kesk) muutosehdotukset kohtiin 5 § kohta 1 ja 10a § kohta 1 käsitellään yhdessä. Äänestysesitys hyväksyttiin. Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat muutosehdotusten hyväksymistä, äänestävät JAA, ja ne jotka kannattavat muutosehdotusten hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestyksessä annettiin 24 JAA-ääntä, 45 EI-ääntä ja 8 TYHJÄÄ-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Schultze-Steinen muutosehdotukset on hylätty. 

Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat valtuutettu Vigeliuksen (ps) muutosehdotusta, äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI.  Äänestyksessä annettiin 10 JAA-ääntä, 65 EI-ääntä ja 2 TYHJÄÄ-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Vigeliuksen muutosehdotus on hylätty. 

Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat valtuutettu Pursiaisen (kd) toivomusponnen hyväksymistä, äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat toivomusponnen hylkäämistä, äänestävät EI.  Äänestyksessä annettiin 28 JAA-ääntä, 45 EI-ääntä ja 4 TYHJÄÄ-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Pursiaisen toivomusponsi on hylätty.

Puheenjohtaja totesi, että aluevaltuusto on hyväksynyt hallintosäännön kokouksessa tehdyllä muutoksella. 

Äänestystulokset

  • Jaa 65 kpl 84%

    Roope Lehto, Joni Kumlander, Kalervo Kummola, Anna-Kaisa Ikonen, Jori-Pekka Träskbäck, Marko Jarva, Atanas Aleksovski, Anna Kontula, Jenni Jokinen, Joakim Vigelius, Sirja Kaartinen, Taru Tolvanen, Tuula Petäkoski-Hult, Lotta Hamari, Johanna Loukaskorpi, Kirsi Kaivonen, Olga Haapa-aho, Leena Kostiainen, Touko Sikala, Sirpa Repo, Hanna-Maria Grann, Reeta Ahonen, Katri Virkkunen, Erkki Paloniemi, Kaija Holli, Hanna Laine, Anneli Taina, Minna Minkkinen, Kari-Matti Hiltunen, Matti Höyssä, Sami Kymäläinen, Iikka Jäntti, Matti Helimo, Markku Virkamäki, Aila Dündar-Järvinen, Perttu Jussila, Manta Tolvanen, Mauri Heiska, Mervi Veijola, Erja Pelkonen, Leena Mankkinen, Katariina Pylsy, Juho Ojares, Lauri Lyly, Jouni Sirén, Mikko Aaltonen, Aleksi Jäntti, Leena Saarela, Veijo Niemi, Henri Backman, Veikko Vallin, Miko Bergbom, Mirka Löf, Pirkko Ranki, Anitta Korpio, Kukka Kunnari, Ilkka Sasi, Lassi Kaleva, Milka Hanhela, Veli-Matti Ahtiainen, Julia Sangervo, Ella Näsi, Tiina Wesslin, Karoliina Kähönen, Reijo Koskela

  • Ei 10 kpl 13%

    Minna Sarvijärvi, Sirpa Pursiainen, Klaus Myllymäki, Sari Tanus, Riitta Kuismanen, Petra Schulze-Steinen, Marjo Mäkinen-Aakula, Kauko Turunen, Hanna Holma, Linda Lähdeniemi

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Riitta Ollila, Kari Virtanen

  • Jaa 11 kpl 14%

    Kukka Kunnari, Sirpa Pursiainen, Sari Tanus, Hanna Holma, Riitta Kuismanen, Jouni Sirén, Mirka Löf, Leena Saarela, Mervi Veijola, Minna Sarvijärvi, Kauko Turunen

  • Ei 63 kpl 82%

    Sirja Kaartinen, Ilkka Sasi, Lassi Kaleva, Touko Sikala, Kalervo Kummola, Marko Jarva, Matti Höyssä, Minna Minkkinen, Katri Virkkunen, Juho Ojares, Manta Tolvanen, Johanna Loukaskorpi, Veli-Matti Ahtiainen, Leena Kostiainen, Klaus Myllymäki, Kirsi Kaivonen, Iikka Jäntti, Aila Dündar-Järvinen, Lauri Lyly, Linda Lähdeniemi, Jori-Pekka Träskbäck, Kaija Holli, Reeta Ahonen, Sirpa Repo, Perttu Jussila, Anneli Taina, Roope Lehto, Marjo Mäkinen-Aakula, Hanna Laine, Tuula Petäkoski-Hult, Reijo Koskela, Aleksi Jäntti, Jenni Jokinen, Markku Virkamäki, Kari-Matti Hiltunen, Veikko Vallin, Joni Kumlander, Anna-Kaisa Ikonen, Pirkko Ranki, Katariina Pylsy, Riitta Ollila, Erja Pelkonen, Veijo Niemi, Leena Mankkinen, Hanna-Maria Grann, Matti Helimo, Atanas Aleksovski, Anitta Korpio, Henri Backman, Taru Tolvanen, Mauri Heiska, Joakim Vigelius, Kari Virtanen, Lotta Hamari, Miko Bergbom, Sami Kymäläinen, Mikko Aaltonen, Karoliina Kähönen, Erkki Paloniemi, Ella Näsi, Olga Haapa-aho, Tiina Wesslin, Julia Sangervo

  • Tyhjä 3 kpl 4%

    Anna Kontula, Petra Schulze-Steinen, Milka Hanhela

  • Jaa 13 kpl 17%

    Linda Lähdeniemi, Marjo Mäkinen-Aakula, Sari Tanus, Petra Schulze-Steinen, Klaus Myllymäki, Reijo Koskela, Minna Sarvijärvi, Hanna Holma, Katariina Pylsy, Kauko Turunen, Sirpa Pursiainen, Riitta Kuismanen, Julia Sangervo

  • Ei 61 kpl 79%

    Olga Haapa-aho, Aleksi Jäntti, Veijo Niemi, Milka Hanhela, Sirja Kaartinen, Miko Bergbom, Lauri Lyly, Leena Kostiainen, Sami Kymäläinen, Jori-Pekka Träskbäck, Ilkka Sasi, Marko Jarva, Reeta Ahonen, Hanna Laine, Perttu Jussila, Katri Virkkunen, Matti Höyssä, Veikko Vallin, Jouni Sirén, Kaija Holli, Anna-Kaisa Ikonen, Anneli Taina, Sirpa Repo, Mikko Aaltonen, Kari-Matti Hiltunen, Veli-Matti Ahtiainen, Manta Tolvanen, Mauri Heiska, Johanna Loukaskorpi, Minna Minkkinen, Erja Pelkonen, Kalervo Kummola, Lassi Kaleva, Iikka Jäntti, Pirkko Ranki, Kari Virtanen, Anitta Korpio, Leena Mankkinen, Hanna-Maria Grann, Touko Sikala, Aila Dündar-Järvinen, Leena Saarela, Mervi Veijola, Kirsi Kaivonen, Lotta Hamari, Juho Ojares, Joni Kumlander, Matti Helimo, Jenni Jokinen, Taru Tolvanen, Joakim Vigelius, Henri Backman, Markku Virkamäki, Mirka Löf, Riitta Ollila, Ella Näsi, Atanas Aleksovski, Tuula Petäkoski-Hult, Roope Lehto, Karoliina Kähönen, Erkki Paloniemi

  • Tyhjä 3 kpl 4%

    Anna Kontula, Tiina Wesslin, Kukka Kunnari

  • Jaa 24 kpl 31%

    Miko Bergbom, Erja Pelkonen, Petra Schulze-Steinen, Veikko Vallin, Tiina Wesslin, Veli-Matti Ahtiainen, Sirpa Pursiainen, Lassi Kaleva, Veijo Niemi, Mauri Heiska, Sami Kymäläinen, Klaus Myllymäki, Sari Tanus, Leena Saarela, Hanna Holma, Riitta Kuismanen, Marjo Mäkinen-Aakula, Kauko Turunen, Reijo Koskela, Linda Lähdeniemi, Joakim Vigelius, Jouni Sirén, Minna Sarvijärvi, Katariina Pylsy

  • Ei 45 kpl 58%

    Leena Kostiainen, Sirja Kaartinen, Lotta Hamari, Iikka Jäntti, Minna Minkkinen, Matti Höyssä, Henri Backman, Marko Jarva, Sirpa Repo, Atanas Aleksovski, Anna-Kaisa Ikonen, Hanna Laine, Kaija Holli, Juho Ojares, Kalervo Kummola, Manta Tolvanen, Katri Virkkunen, Taru Tolvanen, Anitta Korpio, Touko Sikala, Joni Kumlander, Leena Mankkinen, Anneli Taina, Hanna-Maria Grann, Reeta Ahonen, Jenni Jokinen, Mikko Aaltonen, Lauri Lyly, Kari-Matti Hiltunen, Mirka Löf, Ilkka Sasi, Olga Haapa-aho, Pirkko Ranki, Jori-Pekka Träskbäck, Markku Virkamäki, Karoliina Kähönen, Aleksi Jäntti, Kari Virtanen, Aila Dündar-Järvinen, Johanna Loukaskorpi, Roope Lehto, Tuula Petäkoski-Hult, Kirsi Kaivonen, Matti Helimo, Erkki Paloniemi

  • Tyhjä 8 kpl 10%

    Kukka Kunnari, Anna Kontula, Milka Hanhela, Mervi Veijola, Riitta Ollila, Perttu Jussila, Julia Sangervo, Ella Näsi

  • Jaa 10 kpl 13%

    Miko Bergbom, Veli-Matti Ahtiainen, Lassi Kaleva, Veikko Vallin, Sami Kymäläinen, Joakim Vigelius, Kukka Kunnari, Mauri Heiska, Erja Pelkonen, Veijo Niemi

  • Ei 65 kpl 84%

    Manta Tolvanen, Marko Jarva, Henri Backman, Klaus Myllymäki, Aila Dündar-Järvinen, Ilkka Sasi, Linda Lähdeniemi, Kalervo Kummola, Iikka Jäntti, Minna Minkkinen, Matti Höyssä, Minna Sarvijärvi, Reijo Koskela, Katariina Pylsy, Lauri Lyly, Johanna Loukaskorpi, Leena Kostiainen, Mikko Aaltonen, Leena Mankkinen, Marjo Mäkinen-Aakula, Mervi Veijola, Sari Tanus, Sirpa Pursiainen, Anna Kontula, Roope Lehto, Hanna Laine, Joni Kumlander, Lotta Hamari, Hanna Holma, Milka Hanhela, Kirsi Kaivonen, Hanna-Maria Grann, Taru Tolvanen, Markku Virkamäki, Riitta Ollila, Anneli Taina, Riitta Kuismanen, Tuula Petäkoski-Hult, Jenni Jokinen, Jouni Sirén, Kari Virtanen, Pirkko Ranki, Reeta Ahonen, Jori-Pekka Träskbäck, Kauko Turunen, Aleksi Jäntti, Kari-Matti Hiltunen, Sirpa Repo, Juho Ojares, Anitta Korpio, Katri Virkkunen, Anna-Kaisa Ikonen, Julia Sangervo, Mirka Löf, Matti Helimo, Ella Näsi, Touko Sikala, Petra Schulze-Steinen, Sirja Kaartinen, Leena Saarela, Olga Haapa-aho, Atanas Aleksovski, Karoliina Kähönen, Kaija Holli, Erkki Paloniemi

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Tiina Wesslin, Perttu Jussila

  • Jaa 28 kpl 36%

    Veikko Vallin, Sami Kymäläinen, Minna Minkkinen, Miko Bergbom, Minna Sarvijärvi, Klaus Myllymäki, Kauko Turunen, Veli-Matti Ahtiainen, Markku Virkamäki, Mauri Heiska, Joakim Vigelius, Linda Lähdeniemi, Katariina Pylsy, Sirpa Pursiainen, Kukka Kunnari, Erja Pelkonen, Sari Tanus, Lassi Kaleva, Mirka Löf, Marjo Mäkinen-Aakula, Veijo Niemi, Reijo Koskela, Hanna Holma, Petra Schulze-Steinen, Riitta Kuismanen, Tiina Wesslin, Jouni Sirén, Leena Saarela

  • Ei 45 kpl 58%

    Sirja Kaartinen, Lauri Lyly, Kalervo Kummola, Manta Tolvanen, Johanna Loukaskorpi, Lotta Hamari, Aleksi Jäntti, Aila Dündar-Järvinen, Anneli Taina, Hanna-Maria Grann, Iikka Jäntti, Matti Höyssä, Taru Tolvanen, Jori-Pekka Träskbäck, Joni Kumlander, Sirpa Repo, Hanna Laine, Matti Helimo, Pirkko Ranki, Erkki Paloniemi, Atanas Aleksovski, Roope Lehto, Tuula Petäkoski-Hult, Olga Haapa-aho, Reeta Ahonen, Jenni Jokinen, Leena Mankkinen, Anitta Korpio, Juho Ojares, Kari-Matti Hiltunen, Marko Jarva, Karoliina Kähönen, Touko Sikala, Kari Virtanen, Henri Backman, Katri Virkkunen, Leena Kostiainen, Ilkka Sasi, Anna-Kaisa Ikonen, Kirsi Kaivonen, Milka Hanhela, Perttu Jussila, Mikko Aaltonen, Julia Sangervo, Kaija Holli

  • Tyhjä 4 kpl 5%

    Ella Näsi, Riitta Ollila, Mervi Veijola, Anna Kontula

Valmistelija

Vuokko Ylinen, hallintojohtaja, Vuokko.Ylinen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueen hallintosäännön päivitystä tehdään kevään 2023 aikana siten, että muutokset voidaan viedä päätettäväksi aluevaltuustoon 5.6.2023.

Muutoksia on valmisteltu työryhmässä, jossa on edustajat kaikilta tehtäväalueilta sekä henkilöstön edustaja.

Henkilöstöjaoston listan liitteenä on hallintosäännön luonnos, jonka oikean puoleiseen sarakkeeseen on koottu muutostarpeet ja alustavat muutetut tekstiehdotukset.

 Ehdotetut muutokset ovat vielä monelta osin keskeneräisiä ja niitä tarkastellaan vielä muun muassa yhteistyöelimeltä saatavien palautteiden pohjalta.

Keskeisimmät päivityksen kohdat ovat:

  • aluehallituksen jaostojen tehtäviin ja päätösvaltaan tehtävät tarkennukset 12 – 14 §
  • strategisen ohjauksen organisaation ja johtovastuiden tarkentaminen 15 ja 16 §
  •  omistaja ja konserniohjauksen tehtävien ja päätösvallan kokoaminen yhteen lukuun ja tarkentaminen 30 ja 31 §
  • Päätösvallan tarkentaminen henkilöstöasioissa luku 16 ja luku 17
  •  Hankintavaltuuksien tarkistaminen sekä aluevaltuustolle ja – hallitukselle kuuluvan strategisen hankintojen ohjauksen selkeyttäminen 62 b §
  •  hankintavaltuuksien tarkistaminen   62 §
  • Lisäksi hallintosäännön päivitys sisältää useita teknisluonteisia tarkistuksia ja päätösvaltojen selvennyksiä.

Yhteistoimintaelimelle esitellään kokouksessa hallintosäännön keskeiset muutoskohdat ja käydään keskustelu niiden pohjalta.

 

Ehdotus

Esittelijä

Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Yhteistoimintaelin merkitsee tiedoksi hallintosääntöön valmistellut muutokset ja antaa tarvittaessa kommentit hallintosääntö -valmisteluun.

Päätös

Yhteistoimintaelin merkitsi tiedoksi hallintosääntöön valmistellut muutokset ja antaa tarvittaessa kommentit hallintosääntö -valmisteluun.

Kokouskäsittely

Järjestöjen edustajat toivovat/vaativat henkilöstöedustajan puhe- ja läsnöolo-oikeutta jaostoihin sekä hallitukseen.

Valmistelija

  • Vuokko Ylinen, hallintojohtaja, Vuokko.Ylinen@pirha.fi
  • Vilma Kiilunen, Hallintolakimies, Vilma.Kiilunen@pirha.fi
  • Anniina Tirronen, HANKINTAJOHTAJA, anniina.tirronen@pirha.fi

Perustelut

Hallintosäännnön päivitystä on valmisteltu kevään 2023 aikana työryhmässä, johon ovat kuuluneet edustajat eri tehtäväalueilta, henkilöstön edustaja sekä hallintojohtaja ja hallintolakimies. Muutosehdotuksia on käsitelty aluehallituksen kahdessa työryhmässä, yhteistoimintaelimessä sekä tehtäväalueiden johtoryhmissä. Tehtäväalueiden edustajat ovat käsitelleet muutoksia omissa taustatiimeissään. Hankintojen päätösvaltamääräyksiin sekä jaostojen tehtäviin esitettäviä muutoksia on käsitelty puheenjohtajatoimikunnassa 5.5. sekä aluehallituksen iltakoulussa 11.5.2023. 

Hallintosäännön muutokset sisältävät johtamisrakenteeseen, hankintojen ohjaukseen ja päätösvaltoihin sekä jaostojen tehtäviin ja päätösvaltaan liittyviä ehdotuksia. Lisäksi päivitys tehtäviin ja päätösvaltoihin sisältää useita teknisiä täydennyksiä ja selkeytyksiä, jotka kevään aikana on todettu tarpeellisiksi hyvän ja sujuvan hallinnon kannalta. 

Hyvinvointialueen hallinto on jaettu alunperin kolmeen eri osa-alueeseen, jotka ovat strateginen ohjaus, tukipalvelut sekä palvelutuotanto. Palvelutuotantoon kuuluvat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut. Kutakin osa-aluetta johtaa tehtäväalueen johtaja; tuotantoa johtavat sosiaali- ja terveysjohtaja ja pelastusjohtaja. Selkeyden vuoksi hallintosäännön kirjauksia esitetään muutettavaksi siten,että hyvinvointialue jakautuu neljään tehtäväalueeseen, jotka ovat strateginen ohjaus ja järjestäminen, tukipalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut. Näin organisaatiorakenne ja johtamisvastuut ovat yhtenäiset. 

Strateginen ohjaus vastaa hyvinvointialuetasoisten strategisten prosessien johtamisesta. Hallintosäännön päivityksen yhteydessä strategisen ohjauksen ja järjstämisen tehtäväalueen rakennetta ja johtamisvastuita yhtenäistetään. 

Hankintojen ohjaukseen esitetään uutta säännöstä, jossa määritellään aluevaltuuston ja aluehallituksen tehtävät hankintojen strategisessa ohjauksessa. Ehdotus sisältää myös muutoksia hankintapäätösten päätösvaltuuksiin. 

Aluehallituksen jaostojen tehtäviin esitetään tarkennuksia ja muutoksia. Konsernivalvonta ja omistajaohjaus -määräykset on koottu yhteen  ja eri toimijoiden tehtävät ja päätösvalta on tarkennettu. Konsernijohtoa, johon lain mukaan kuuuluvat aluehallitus ja hyvinvointialuejohtaja, esitetään täydennettäväksi konsernipalvelujohtajalla. 

Hallintosääntö, joka sisältää muutokset, on liitteenä. Nyt esitettävät muutokset on koottu myös erilliseen liitteeseen. 

Aluehallituksen iltakoulussa esitellyt diat ovat oheismateriaalina. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että

  • aluevaltuusto hyväksyy liitteissä esitetyt muutokset hallintosääntöön ja, että
     
  • muutokset tulevat voimaan 1.8.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Jouni Sirén teki muutosesityksen: "Hallintosäännön pykälän 62 § Tavaroiden ja palvelujen hankinta säännökset aluehallituksen ja hyvinvointialuejohtajan hankintavaltuuksien euromääristä pidetään ennallaan."

Muutosesitys raukesi, koska sitä ei kannatettu. 

Merkittiin, että Anna-Kaisa Ikonen ja Lauri Lyly poistuivat kokouksesta pykälän aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).