Aluevaltuusto, kokous 5.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstökertomus 2022

3350/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi
Heidi Pyykkönen, HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, heidi.pyykkonen@pirha.fi

Perustelut

Henkilöstökertomuksessa on esitetty hyvinvointialueen valmisteluhenkilökuntaan liittyvää tietoa tilikaudelta 2022. Henkilöstökertomus täydentää tilikaudelta laadittua hyvinvointialueen toimintakertomusta ja tilinpäätöstä. Henkilöstökertomuksessa on kuvattu henkilöstöä koskevat tunnusluvut, työhyvinvointiin liittyviä seikkoja, työsuojelun toteuttamista tilikauden aikana, yhteistyötä työterveyshuollon kanssa sekä muita olennaisia asioita.  

Hyvinvointialueen rekrytointisuunnitelmassa päästiin etenemään kokonaisuutena valmistelurahoituksen määrän varmistuttua loppukeväällä 2022. Hyvinvointialueen ylimmän johdon rekrytoinnit käynnistettiin keväällä ja rekrytoinnit saatiin päätökseen kesällä 2022. Hyvinvointialuejohtaja aloitti virassa elokuussa ja muu ylin johto elo-syyskuun aikana. Osa ylimmästä johdosta työskenteli tilikaudella osa-aikaisena hyvinvointialueella ja osa kokoaikaisena. Seuraavien tasojen johtajien ja päälliköiden rekrytoinnit toteutettiin syksyn 2022 aikana niin, että suurin osa virkaan ja toimeen valituista pystyi aloittamaan työt osa-aikaisesti hyvinvointialueella loppuvuoden aikana. Myös valmisteluhenkilöstön määrää lisättiin tilikauden aikana rekrytointisuunnitelman puitteissa. Hyvinvointialueen valmisteluhenkilöstön kokonaismäärä 31.12.2022 -tilanteessa oli yhteensä 115 henkilöä. Kokonaishenkilötyövuosimäärä oli yhteensä noin 60 htv:tä. Kokonaishtv-määrä vaihteli tilikauden aikana.

Hyvinvointialueen valmistelussa oli mukana ostopalveluna hankittua henkilökuntaa erityisesti ICT -kehittämiskokonaisuuden valmistelussa. Ostopalveluhenkilökuntaa oli yhteensä n. 30 henkilöä. Luovuttavilta organisaatioilta saatiin virka-apua hyvinvointialuevalmistelun tueksi. Saadun virka-avun määrä vaihteli eri toiminnoissa. 

Hyvinvointialueen valmisteluaika oli kaikkinensa valmisteluhenkilökunnalle hyvin hetkistä ja kuormittavaa aikaa. Työn henkinen kuormittavuus oli suurta koko tilikauden ajan ja valmisteluhenkilökunta joutui sietämään työssään poikkeuksellisen paljon epävarmuutta, epäselvyyttä ja muuttuvia tekijöitä.

Hyvinvointialueen palvelussuhteisesta henkilöstöstä 75 % oli naisia ja 25 % miehiä. Sairauspoissaolojen määrä oli hyvin maltillinen ottaen huomioon työn luonteen ja kuormittavuuden. Koronatilanne ja influenssa näkyivät sairauspoissaoloissa. Myös muiden kuin sairauspoissaolojen määrä oli hyvin maltillinen. Henkilöstön koulutuksiin tai osaamisen kehittämiseen ei ollut vuoden 2022 talousarviossa varsinaista määrärahavarausta. Tilikauden aikana toteutui vain yksittäisiä koulutuspäiviä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2022 henkilöstökertomus on liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2022 henkilöstökertomuksen ja
     
  • lähettää henkilöstökertomuksen edelleen tiedoksi tarkastuslautakunnalle ja aluevaltuustolle. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 28.3.2023 § 82.

Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstökertomus vuodelta 2022 on liitteenä.

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle

  • että aluevaltuusto merkitsee Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstökertomuksen vuodelta 2022 tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).