Aluevaltuusto, kokous 5.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Vastaus valtuustoaloitteeseen, Valtuustoaloite ohjelmistoavusteiseen, keskitettyyn työvuorosuunnitteluun siirtymisen keskeyttäminen - Pirkanmaan vasemmistoon aluevaltuustoryhmä

91/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anne Markkula, KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ, anne.markkula@pirha.fi

Perustelut

Valtuustoaloitetta keskitetyn työvuorosuunnittelun keskeyttämisestä on käsitelty aluehallituksessa 23.1.2023 sekä aluevaltuustossa 6.2.2023, jolloin se palautettiin uudelleen valmisteluun. Valtuusto hyväksyi samalla asiaan liittyvän ponnen, jossa todetaan, että työvuorosuunnittelujärjestelmän tulee mahdollistaa työvuorojen suunnittelu yhteisöllisesti ja että vastaus valtuustoaloitteeseen tulee käsitellä henkilöstöjaostossa. Valtuustoaloitteeseen liittyvää järjestelmähankintaa on käsitelty yhteistoimintaelimessä 22.2.2023 ja 6.3.2023, jolloin yhteistoimintaelin kävi laajan keskustelun työvuorosuunnitteluun käytettävän ohjelman hankinnasta sekä työvuorosuunnittelussa käytettävistä toimintamalleista. Yhteistoimintaelin ja henkilöstöjohtaja linjasivat, että ohjelmiston hankinnan valmistelua voidaan jatkaa. Henkilöstöedustajilla ja työnantajaedustajilla oli asiasta yhtenäinen näkemys. Henkilöstön osallistamiseen on kiinnitetty erityisesti huomiota. ​Tietojärjestelmäuudistuksen tueksi on perustettu hyvinvointialueelle ohjausryhmä, jossa on neljä (4) henkilöstöedustajaa ja projektiryhmä, jossa on seitsemän (7) henkilöstöedustajaa ja kuusi (6) työvuorosuunnittelua käytännössä toteuttavaa työnantajan nimeämää edustajaa. Työryhmille on pidetty kick off tilaisuudet maaliskuussa ja huhtikuun aikana on käyty läpi ja viimeistelty järjestelmää koskevia vaatimuksia yhteisissä työpajoissa. Henkilöstöjaostoa on informoitu asian edetessä henkilöstöjaoston kokouksissa.

Aluehallitus on 2.5. palauttanut asian uudelleen valmisteluun.

Henkilöstöjaosto käsittelee liitteenä olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen. 

Ehdotus

Esittelijä

Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Henkilöstöjaosto päättää 

  • toimittaa vastauksen valtuustoaloitteeseen " Ohjelmistoavusteiseen, keskitettyyn työvuorosuunnitteluun siirtymisen keskeyttäminen " tiedoksi aluehallitukselle ja aluevaltuustolle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi
Anne Markkula, KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ, anne.markkula@pirha.fi
Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmä jätti 5.12.2022 ryhmäaloitteen ohjelmistoavusteiseen, keskitettyyn työvuorosuunnitteluun siirtymisen keskeyttämisestä. 

Henkilöstöpalveluissa valmisteltiin vastaus aloitteeseen ja vastausta käsiteltiin aluehallituksessa 23.1.2023 ja aluehallitus toimitti vastauksen edelleen tiedoksi aluevaltuustolle 6.2.2023. Aluehallitus edellytti päätöksessään, että varmistetaan henkilöstön mahdollisuudet osallistua automaattisen työvuorosuunnittelun prosessien uudistamiseen.

Aluevaltuusto palautti aloitevastauksen uudelleen valmisteluun. Aluevaltuusto hyväksyi samalla asiaan liittyvän ponnen, jossa todetaan: "Työvuorosuunnittelun tulee toteuttamistavasta riippumatta mahdollistaa autonominen eli yhteisöllinen työvuorojen suunnittelu ja tukea työelämän ja vapaa-ajan yhteensovittamista sekä työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä. Aloitevastaus tuodaan henkilöstöjaoston käsittelyyn."

Valtuustoaloitteen tarkoittamaa järjestelmähankintaa on käsitelty hyvinvointialueen yhteistoimintaelimessä 22.2.2023 ja 6.3.2023. Yhteistoimintaelin kävi 22.2.23 laajan keskustelun työvuorosuunnitteluun käytettävän ohjelman hankinnasta sekä työvuorosuunnittelussa käytettävistä toimintamalleista. Yhteistoimintaelin linjasi, että ohjelmiston hankinnan valmistelua voidaan jatkaa. Lisäksi yhteistoimintaelin edellytti, että henkilöstö- ja esihenkilöedustajia eri ammattiryhmistä ja toiminnoista otetaan laajasti mukaan suunnitteluun eri työryhmiin. Päätöksen mukaan henkilöstöedustajilla ja työnantajaedustajilla oli asiasta yhtenäinen näkemys.

Henkilöstöjaosto on käsitellyt työvuorosuunnittelun etenemistä kokouksissaan 28.9.2022 § 48 ja 12.10.2022 § 56. Jaosto merkitsi 28.9.22 tilannekatsauksen tiedoksi ja hyväksyi ponnen, jossa edellytetään muun muassa, että viestintää henkilöstön, työsuojeluvaltuutettujen ja luottamusmiesten kanssa vahvistetaan. Kokouksessa 12.10. jaosto kuuli kahden pääluottamusmiehen kokemuksia työvuorosuunnittelun pilotista. 

Henkilöstöjaosto käsitteli 10.5.2023 aloitteen ja siihen valmistellun vastauksen. Henkilöstöpalvelujen valmistelemassa vastauksessa todetaan muun muassa, että henkilöstön osallistamiseen on kiinnitetty erityisesti huomiota. ​Tietojärjestelmäuudistuksen tueksi on perustettu hyvinvointialueelle ohjausryhmä, jossa on 4 henkilöstöedustajaa ja projektiryhmä, jossa on 7 henkilöstöedustajaa ja 6 työvuorosuunnittelua käytännössä toteuttavaa työnantajan nimeämää edustajaa. Palvelutarvelähtöistä työvuorosuunnittelua jatketaan nykyisin järjestelmin niissä yksiköissä, joissa se on jo käytössä. Mukana olevissa yksiköissä henkilöstön kokemuksia kuullaan säännöllisesti ja he osallistuvat uudistamistyöhön aktiivisesti. Lisäksi henkilöstönedustajien ja esihenkilöiden kanssa on ollut säännölliset tapaamiset, jotka on koettu hyväksi ja niitä jatketaan. Henkilöstöjaosto merkitsi lausunnon tiedoksi ja lähetti sen tiedoksi aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle.

Valtuustoaloite, vastaus valtuustoaloitteeseen sekä Yhteistoimintaelimen pöytäkirjanotteet 22.2. ja 6.3.2023 ovat liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että

  • se merkitsee vasemmiston aluevaltuuston ryhmän aloitteen ja henkilöstöjaoston käsittelemän aloitevastauksen tiedoksi ja
     
  • ohjelmistoavusteisen työvuorosuunnittelun valmistelua jatketaan. 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana § 145 aikana henkilöstöjohtaja Taina Niirasta, joka poistui kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen.

Perustelut

Aluevaltuusto päätti  6.2.2023 § 18 palauttaa aloitteen uudelleen valmisteltavaksi. Lisäksi aluevaltuusto hyväksyi aloitteen käsitelyä koskevan toivomusponnen. 

Aloitetta ja siihen valmisteltua vastausta on käsitelty hyvinvointialueen yhteistoimintaelimessä 22.2. ja 6.3.2023 sekä henkilöstöjaostossa 10.5.2023. 

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 22.5.2023 § 145.

Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmän valtuustoaloite, vastaus valtuustoaloitteeseen sekä yhteistoimintaelimen pöytäkirjanotteet 22.2. ja 6.3.2023 ovat liitteenä.

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,

  • että aluevaltuusto merkitsee Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmän aloitteen ja henkilöstöjaoston käsittelemän aloitevastauksen tiedoksi,
     
  • että aluevaltuusto päättää, että ohjelmistoavusteisen työvuorosuunnittelun valmistelua jatketaan. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).