Aluevaltuusto, kokous 5.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön muuttaminen

33/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi
Anniina Tirronen, HANKINTAJOHTAJA, anniina.tirronen@pirha.fi

Perustelut

Hallintosäännnön päivitystä on valmisteltu kevään 2023 aikana työryhmässä, johon ovat kuuluneet edustajat eri tehtäväalueilta, henkilöstön edustaja sekä hallintojohtaja ja hallintolakimies. Muutosehdotuksia on käsitelty aluehallituksen kahdessa työryhmässä, yhteistoimintaelimessä sekä tehtäväalueiden johtoryhmissä. Tehtäväalueiden edustajat ovat käsitelleet muutoksia omissa taustatiimeissään. Hankintojen päätösvaltamääräyksiin sekä jaostojen tehtäviin esitettäviä muutoksia on käsitelty puheenjohtajatoimikunnassa 5.5. sekä aluehallituksen iltakoulussa 11.5.2023. 

Hallintosäännön muutokset sisältävät johtamisrakenteeseen, hankintojen ohjaukseen ja päätösvaltoihin sekä jaostojen tehtäviin ja päätösvaltaan liittyviä ehdotuksia. Lisäksi päivitys tehtäviin ja päätösvaltoihin sisältää useita teknisiä täydennyksiä ja selkeytyksiä, jotka kevään aikana on todettu tarpeellisiksi hyvän ja sujuvan hallinnon kannalta. 

Hyvinvointialueen hallinto on jaettu alunperin kolmeen eri osa-alueeseen, jotka ovat strateginen ohjaus, tukipalvelut sekä palvelutuotanto. Palvelutuotantoon kuuluvat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut. Kutakin osa-aluetta johtaa tehtäväalueen johtaja; tuotantoa johtavat sosiaali- ja terveysjohtaja ja pelastusjohtaja. Selkeyden vuoksi hallintosäännön kirjauksia esitetään muutettavaksi siten,että hyvinvointialue jakautuu neljään tehtäväalueeseen, jotka ovat strateginen ohjaus ja järjestäminen, tukipalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut. Näin organisaatiorakenne ja johtamisvastuut ovat yhtenäiset. 

Strateginen ohjaus vastaa hyvinvointialuetasoisten strategisten prosessien johtamisesta. Hallintosäännön päivityksen yhteydessä strategisen ohjauksen ja järjstämisen tehtäväalueen rakennetta ja johtamisvastuita yhtenäistetään. 

Hankintojen ohjaukseen esitetään uutta säännöstä, jossa määritellään aluevaltuuston ja aluehallituksen tehtävät hankintojen strategisessa ohjauksessa. Ehdotus sisältää myös muutoksia hankintapäätösten päätösvaltuuksiin. 

Aluehallituksen jaostojen tehtäviin esitetään tarkennuksia ja muutoksia. Konsernivalvonta ja omistajaohjaus -määräykset on koottu yhteen  ja eri toimijoiden tehtävät ja päätösvalta on tarkennettu. Konsernijohtoa, johon lain mukaan kuuuluvat aluehallitus ja hyvinvointialuejohtaja, esitetään täydennettäväksi konsernipalvelujohtajalla. 

Hallintosääntö, joka sisältää muutokset, on liitteenä. Nyt esitettävät muutokset on koottu myös erilliseen liitteeseen. 

Aluehallituksen iltakoulussa esitellyt diat ovat oheismateriaalina. 

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että

  • aluevaltuusto hyväksyy liitteissä esitetyt muutokset hallintosääntöön ja, että
     
  • muutokset tulevat voimaan 1.8.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Jouni Sirén teki muutosesityksen: "Hallintosäännön pykälän 62 § Tavaroiden ja palvelujen hankinta säännökset aluehallituksen ja hyvinvointialuejohtajan hankintavaltuuksien euromääristä pidetään ennallaan."

Muutosesitys raukesi, koska sitä ei kannatettu. 

Merkittiin, että Anna-Kaisa Ikonen ja Lauri Lyly poistuivat kokouksesta pykälän aikana.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 22.5.2023 § 137.

Hallintosääntö, joka sisältää muutokset, on liitteenä. Nyt esitettävät muutokset on koottu myös erilliseen liitteeseen. 

Aluehallituksen iltakoulussa esitellyt diat ovat oheismateriaalina. 

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,

  • että aluevaltuusto hyväksyy liitteissä esitetyt muutokset hallintosääntöön,
     
  • että muutokset tulevat voimaan 1.8.2023

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä liitteissä esitetyt muutokset hallintosääntöön kokouksesssa tehdyllä lisäyksellä. 
     
  • että muutokset tulevat voimaan 1.8.2023

Kokouskäsittely

Jouni Siren esitti, että 62 § Tavaroiden ja palvelujen hankintasäännökset aluevaltuuston, aluehallituksen ja hyvinvointialuejohtajan hankintavaltuuksien euromääristä pidetään ennallaan, eli aluehallitus päättää edelleen yli 10 miljoonan euron hankinnoista ja aluevaltuusto yli 30 miljoonan hankinnoista".

Kannatus: Petra Schultze-Steinen, Milka Hanhela, Klaus Myllymäki, Linda Lähdeniemi ja Minna Sarvijärvi.

Sami Kymäläinen esitti, että 13§, kohta 3 (sivu 23) muutetaan kuulumaan: "Päättää yhteistoiminnan ja työsuojelutoiminnan periaatteista ja seuraa niiden toteutumista". 

Kannatus: hyväksyttiin yksimielisesti. 

Petra Schultze-Steinen esitti, että 5 §:n ensihoidon palvelustrategiaa koskeva muutos hylätään.

 Kannatus: Minna Sarvijärvi.

Puheenjohtaja totesi, että koska Sirenin muutosehdotusta ei voida hyväksyä yksimielisesti, asiasta äänestetään. 

Äänestysesitys:  Sirenin muutosesityksen hyväksyminen JAA. Pohjaehdotus EI.  Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos: Sirenin esitys hylättiin äänin 17-53. Tyhjää 4. 

Puheenjohtaja totesi, että koska Schultze-Steinen muutosehdotusta ei voida hyväksyä yksimielisesti, asiasta äänestetään. 

Äänestysesitys:  Schultze-Steinen muutosesityksen hyväksyminen JAA. Pohjaehdotus EI.  Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: Schultze-Steinen muutosesitys hylättiin äänin 16-56. Tyhjää 2. 

Sirpa Repo ja Piia Nurmela poistuivat kokouksesta kokonaan asian käsittelyn aikana ennen äänestyksiä. Valtuuston vahvuus 74 valtuutettua.

Äänestystulokset

  • Jaa 17 kpl 23%

    Kukka Kunnari, Anne Nyman, Jouni Sirén, Milka Hanhela, Minna Sarvijärvi, Minna Minkkinen, Marjo Mäkinen-Aakula, Anna Kontula, Petra Schulze-Steinen, Mervi Veijola, Linda Lähdeniemi, Hanna Holma, Leena Saarela, Klaus Myllymäki, Katariina Pylsy, Reijo Koskela, Tiina Wesslin

  • Ei 53 kpl 72%

    Joni Kumlander, Erja Pelkonen, Kari Virtanen, Marko Jarva, Lassi Kaleva, Hanna Laine, Juho Ojares, Leena Kostiainen, Mauri Heiska, Ida Leino, Veikko Vallin, Aila Dündar-Järvinen, Ilkka Sasi, Katri Virkkunen, Veli-Matti Ahtiainen, Kaija Holli, Lauri Lyly, Karoliina Kähönen, Kari-Matti Hiltunen, Mauri Jussila, Markku Virkamäki, Hanna-Maria Grann, Arto Grönroos, Jari Andersson, Erkki Paloniemi, Jenni Jokinen, Taru Tolvanen, Tarja Jokinen, Kalervo Kummola, Sami Kymäläinen, Pekka Järvinen, Ulla Kampman, Jori-Pekka Träskbäck, Veijo Niemi, Johanna Loukaskorpi, Anna-Kaisa Ikonen, Anitta Korpio, Tuula Petäkoski-Hult, Kauko Turunen, Nina Alanen, Kirsi Kaivonen, Antti Ivanoff, Arja Laitinen, Atanas Aleksovski, Niina Melkko, Leena Mankkinen, Lisa Wesin, Reeta Ahonen, Touko Sikala, Jaakko Mustakallio, Iina Hänninen, Aleksi Jäntti, Iikka Jäntti

  • Tyhjä 4 kpl 5%

    Riitta Ollila, Iiris Suomela, Perttu Jussila, Olga Haapa-aho

  • Jaa 16 kpl 22%

    Minna Minkkinen, Klaus Myllymäki, Linda Lähdeniemi, Petra Schulze-Steinen, Minna Sarvijärvi, Katariina Pylsy, Hanna Holma, Tiina Wesslin, Milka Hanhela, Mervi Veijola, Anna Kontula, Anne Nyman, Reijo Koskela, Leena Saarela, Kukka Kunnari, Jouni Sirén

  • Ei 56 kpl 76%

    Veikko Vallin, Perttu Jussila, Lassi Kaleva, Arja Laitinen, Olga Haapa-aho, Aila Dündar-Järvinen, Antti Ivanoff, Kalervo Kummola, Karoliina Kähönen, Erja Pelkonen, Juho Ojares, Hanna Laine, Joni Kumlander, Erkki Paloniemi, Anitta Korpio, Arto Grönroos, Taru Tolvanen, Mauri Jussila, Veli-Matti Ahtiainen, Leena Kostiainen, Hanna-Maria Grann, Jari Andersson, Markku Virkamäki, Veijo Niemi, Mauri Heiska, Kari Virtanen, Jori-Pekka Träskbäck, Kaija Holli, Katri Virkkunen, Ilkka Sasi, Ulla Kampman, Jenni Jokinen, Nina Alanen, Kauko Turunen, Kirsi Kaivonen, Johanna Loukaskorpi, Tuula Petäkoski-Hult, Ida Leino, Kari-Matti Hiltunen, Marko Jarva, Iina Hänninen, Lauri Lyly, Atanas Aleksovski, Tarja Jokinen, Reeta Ahonen, Sami Kymäläinen, Jaakko Mustakallio, Niina Melkko, Anna-Kaisa Ikonen, Iiris Suomela, Touko Sikala, Lisa Wesin, Leena Mankkinen, Pekka Järvinen, Aleksi Jäntti, Iikka Jäntti

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Riitta Ollila, Marjo Mäkinen-Aakula


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava
•    päätös, johon haetaan muutosta
•    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
•    muutosvaatimuksen perusteet
•    mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika& search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).”