Aluevaltuusto, kokous 5.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut - Muutoksia 5.12.2022 hyväksyttyihin maksuihin ja niiden perusteisiin

225/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Hannola, TALOUSPALVELUJOHTAJA, mikko.hannola@pirha.fi

Perustelut

Aluevaltuusto on päättänyt Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakasmaksut 5.12.2022 §134. Kun maksuja on sovellettu käytäntöön, niistä on noussut eräitä tarkennustarpeita. Tarkennukset liittyvät pääosin maksujen tulkintojen selkeyttämiseen arjessa sekä yhtenäisiin toimintatapoihin.

Ehdotettavat muutokset on esitetty kohta kohdalta liitteessä. Lisäksi muutokset on päivitetty hinnastodokumenttiin, joka on myös esityslistan liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää

  • hyväksyä muutokset sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittäviin asiakasmaksuihin korjatun liitteen ”Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 2023” mukaisesti,
     
  • valtuuttaa talousjohtajan tekemään hinnastodokumenttiin mahdolliset teknisluonteiset korjaukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijoina § 132 aikana talouspalvelujohtaja Mikko Hannolaa, sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta ja hallintoylilääkäri Suvi Liimataista, jotka poistuivat kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 22.5.2023 § 132.

Ehdotettavat muutokset on esitetty kohta kohdalta liitteessä "Asiakasmaksut - asiakirjan muutokset ja tarkennukset." Lisäksi muutokset on päivitetty "Pirkanmaan hyvinvointialueeen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 2023" asiakirjaan, joka on myös liitteenä.

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,

  • että aluevaltuusto päättää hyväksyä muutokset sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittäviin asiakasmaksuihin korjatun liitteen ”Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 2023” mukaisesti,
     
  • että aluevaltuusto valtuuttaa talousjohtajan tekemään hinnastodokumenttiin mahdolliset teknisluonteiset korjaukset.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä muutokset sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittäviin asiakasmaksuihin liitteen ”Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 2023” mukaisesti,
     
  • valtuuttaa talousjohtajan tekemään hinnastodokumenttiin mahdolliset teknisluonteiset korjaukset.

Kokouskäsittely

Kukka Kunnari teki seuraavan toivomusponnen: "Mielenterveyspalveluiden ja psykiatristen poliklinikoiden käyttämättä jääneiden aikojen maksuja kohtuullistetaan huomioiden palveluiden erityinen luonne ja hoitokontaktin katkokset mahdollisena osana oirekuvaa. Sakkomaksun tulee olla suhteessa siihen, kuinka paljon näihin verrattavissa olevat palvelut asiakkaalle yleisesti maksavat".

Kannatus: Milka Hanhela. 

Puheenjohtaja totesi, että koska toivomuspontta ei voida hyväksyä yksimielisesti, asiasta äänestetään. 

Puheenjohtajan äänestysesitys:  Toivomusponnen hyväksyminen JAA. Toivomusponnen hylkääminen EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos: Toivomusponsi hylättiin äänin 21-56. Tyhjää 2. 

 

Äänestystulokset

  • Jaa 21 kpl 27%

    Anne Nyman, Perttu Jussila, Riitta Ollila, Kukka Kunnari, Mikko Aaltonen, Minna Minkkinen, Milka Hanhela, Jouni Sirén, Jenni Jokinen, Leena Mankkinen, Iiris Suomela, Anna Kontula, Tuula Petäkoski-Hult, Ilmari Nurminen, Mervi Veijola, Johanna Loukaskorpi, Ulla Kampman, Leena Saarela, Markku Virkamäki, Atanas Aleksovski, Niina Melkko

  • Ei 56 kpl 71%

    Anitta Korpio, Erja Pelkonen, Veikko Vallin, Piia Nurmela, Ilkka Sasi, Ida Leino, Juho Ojares, Nina Alanen, Erkki Paloniemi, Arto Grönroos, Marko Jarva, Leena Kostiainen, Anneli Taina, Lassi Kaleva, Anna-Kaisa Ikonen, Miko Bergbom, Touko Sikala, Hanna Laine, Kalervo Kummola, Jari Andersson, Reeta Ahonen, Karoliina Kähönen, Sami Kymäläinen, Pekka Järvinen, Joakim Vigelius, Tarja Jokinen, Kari-Matti Hiltunen, Kirsi Kaivonen, Sirpa Repo, Mauri Jussila, Katri Virkkunen, Pirjo Raunio, Jori-Pekka Träskbäck, Klaus Myllymäki, Veijo Niemi, Mauri Heiska, Petra Schulze-Steinen, Kauko Turunen, Kaija Holli, Antti Ivanoff, Kari Virtanen, Katariina Pylsy, Arja Laitinen, Lauri Lyly, Hanna Holma, Minna Sarvijärvi, Marjo Mäkinen-Aakula, Taru Tolvanen, Joni Kumlander, Linda Lähdeniemi, Reijo Koskela, Aila Dündar-Järvinen, Tiina Wesslin, Aleksi Jäntti, Jaakko Mustakallio, Sofia Vikman

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Olga Haapa-aho, Iina Hänninen


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava
•    päätös, johon haetaan muutosta
•    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
•    muutosvaatimuksen perusteet
•    mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika& search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).”