Aluehallitus, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Sosiaalihuoltolain mukaisten liikkumisen tuen palveluiden myöntämisen perusteet 1.2.2024 alkaen

543/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Tryyki, PALVELULINJAJOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi
Milja Koljonen, JOHTAVA SOSIAALITYÖNTEKIJÄ, milja.koljonen@pirha.fi

Perustelut

Sosiaalihuoltolain (30.12.2014/1301) 23 §:n mukaan hyvinvointialue voi järjestää liikkumista tukevia palveluja henkilöille, jotka eivät kykene itsenäisesti käyttämään julkisia liikennevälineitä sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakykyä alentavan syyn takia ja jotka tarvitsevat palvelua asioimisen tai muun jokapäiväiseen elämään kuuluvan tarpeen vuoksi. Esteetön julkinen joukkoliikenne, mukaan lukien kutsu- ja palveluliikenne, ovat aina kuitenkin ensisijaisia vaihtoehtoja.

Pirkanmaan hyvinvointialue on vahvistanut sosiaalihuoltolain mukaisten liikkumista tukevien palvelujen myöntämisen perusteet 24.10.2022 § 249. Myöntämisen perusteita halutaan tarkentaa, jotta kriteerit tukisivat entistä paremmin yhdenvertaista palvelun saantia.

Myöntämisen perusteisiin esitetään lisättäväksi tarkennus, jonka mukaan palvelu kohdennetaan ensisijaisesti ikääntyneille henkilöille. Lisäksi tarkennetaan asiakasohjeessa jo ollutta huomiota, jonka mukaan kuljetuspalvelua ei myönnetä, mikäli hakijalla tai hänen taloudessaan on auto käytössä. Myöntämisen perusteisiin esitetään lisättäväksi myös maininta, jonka mukaan asiakkaalle tehdään tarvittaessa yksilöllinen suunnitelma liikkumisen tuen palveluista.

Pirkanmaan hyvinvointialueella liikkumista tukeva kuljetuspalvelu on suunnattu palvelutarpeen arvioinnin perusteella ensisijaisesti pienituloisille. Myöntämisen perusteisiin halutaan lisätä pienituloisuuden määrittämiseksi ohjeelliset tulorajat. Tällaisena bruttotulorajana pidetään yhden henkilön taloudessa 1350 euroa kuukaudessa ja kahden henkilön taloudessa 2497,50 euroa kuukaudessa. Yhden henkilön talouden tuloraja on Suomen hyvinvointialueiden käytössä olevien tulorajojen mediaani. Kahden henkilön talouden tulorajan laskentaperusteena on pitkäaikaisessa palveluasumisessa käytetyn puolisoiden yhteenlaskettujen tulojen maksukerroin 42,5 %. Tuloina huomioidaan säännölliset tulot ja säännölliset pääomatulot, esim. korko- ja vuokratulot. Tuloina ei huomioida asumistukea, rintamalisää tai eläkettä saavan lapsikorotusta. Päätöksenteko perustuu ohjeellisista tulorajoista ja ensisijaisesta kohdennuksesta huolimatta kuitenkin aina yksilölliseen harkintaan.

Pirkanmaan hyvinvointialueella liikkumisten tuki on määrärahasidonnaisena tukimuotona myönnetty vain määrärahavuodeksi kerrallaan. Myöntämisen perusteisiin esitetään muutos, joka poistaa perusteista, että matkat voitaisiin myöntää enintään vuodeksi kerrallaan. Jatkossa liikkumisen tuen palvelu voitaisiin myöntää asiakkaan tarpeen mukaan pidemmäksikin ajaksi kerrallaan eikä palvelua tarvitse hakea joka vuosi uudelleen.

Vammaisneuvosto käsittelee sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaisia myöntämisperusteita kokouksessaan 13.12.2023. Neuvoston mahdolliset kommentit liitetään esityslistalle perjantaihin 15.12.2023 mennessä. 

Liitteenä myöntämisen perusteet, vanhusneuvoston 11.12.2023 pöytäkirjanote § 124 ja lausunto sekä oheismateriaalina diaesitys.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteen 1 mukaiset sosiaalihuoltolain mukaisten liikkumisen tuen palveluiden myöntämisen perusteet noudatettavaksi Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.1.2024 alkaen.

Päätös

Palautettiin valmisteluun.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja ehdotti, että asia palautetaan valmisteluun. Palautusesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Päivi Tryyki, PALVELULINJAJOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi
  • Milja Koljonen, JOHTAVA SOSIAALITYÖNTEKIJÄ, milja.koljonen@pirha.fi

Perustelut

Sosiaalihuoltolain (30.12.2014/1301) 23 §:n mukaan hyvinvointialue voi järjestää liikkumista tukevia palveluja henkilöille, jotka eivät kykene itsenäisesti käyttämään julkisia liikennevälineitä sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakykyä alentavan syyn takia ja jotka tarvitsevat palvelua asioimisen tai muun jokapäiväiseen elämään kuuluvan tarpeen vuoksi. Esteetön julkinen joukkoliikenne, mukaan lukien kutsu- ja palveluliikenne, ovat aina kuitenkin ensisijaisia vaihtoehtoja. Sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut ovat määrärahasidonnainen palvelu eikä niiden järjestämiseen ole hyvinvointialueella ehdotonta velvoitetta.  

Pirkanmaan hyvinvointialue on vahvistanut sosiaalihuoltolain mukaisten liikkumista tukevien palvelujen myöntämisen perusteet 24.10.2022 § 249. Myöntämisen perusteita halutaan tarkentaa, jotta kriteerit tukisivat entistä paremmin yhdenvertaista palvelun saantia. 

Myöntämisen perusteisiin esitetään lisättäväksi tarkennus, jonka mukaan palvelu kohdennetaan ensisijaisesti ikääntyneille henkilöille. Lisäksi tarkennetaan asiakasohjeessa jo ollutta huomiota, jonka mukaan kuljetuspalvelua ei myönnetä, mikäli hakijalla tai hänen taloudessaan on tosiasiallisesti auto käytettävissään. Myöntämisen perusteisiin esitetään lisättäväksi myös maininta, jonka mukaan asiakkaalle tehdään tarvittaessa yksilöllinen suunnitelma liikkumisen tuen palveluista. 

Pirkanmaan hyvinvointialueella liikkumista tukeva kuljetuspalvelu on suunnattu palvelutarpeen arvioinnin perusteella ensisijaisesti pienituloisille. Myöntämisen perusteisiin halutaan lisätä pienituloisuuden määrittämiseksi ohjeelliset tulorajat. Tällaisena bruttotulorajana pidetään yhden henkilön taloudessa 1350 euroa kuukaudessa ja kahden henkilön taloudessa 2497,50 euroa kuukaudessa. Yhden henkilön talouden tuloraja on Suomen hyvinvointialueiden käytössä olevien tulorajojen mediaani. Kahden henkilön talouden tulorajan laskentaperusteena on pitkäaikaisessa palveluasumisessa käytetyn puolisoiden yhteenlaskettujen tulojen maksukerroin 42,5 %. Tuloina huomioidaan säännölliset tulot ja säännölliset pääomatulot, esim. korko- ja vuokratulot. Tuloina ei huomioida asumistukea, rintamalisää tai eläkettä saavan lapsikorotusta. Päätöksenteko perustuu ohjeellisista tulorajoista ja ensisijaisesta kohdennuksesta huolimatta kuitenkin aina yksilölliseen harkintaan. 

Pirkanmaan hyvinvointialueella liikkumisten tuki on määrärahasidonnaisena tukimuotona myönnetty vain määrärahavuodeksi kerrallaan. Myöntämisen perusteisiin esitetään muutos, joka poistaa perusteista, että matkat voitaisiin myöntää enintään vuodeksi kerrallaan. Jatkossa liikkumisen tuen palvelu voitaisiin myöntää asiakkaan tarpeen mukaan pidemmäksikin ajaksi kerrallaan eikä palvelua tarvitse hakea joka vuosi uudelleen. Toisaalta tarpeen poistuessa (esim. asiakkaan muuttaessa) palvelu voidaan myös lopettaa. 

Esitys sosiaalihuoltolain mukaisten liikkumisen tuen palveluiden myöntämisen perusteiksi on toimitettu vanhus- ja vammaisneuvostoille tutustuttavaksi 29.11.2023. Vanhusneuvosto on kokouksessaan 11.12.2023 käsitellyt ja hyväksynyt lausuntonsa myöntämisperusteisiin. Vammaisneuvosto on kokouksessaan 13.12.2023 hyväksynyt ja antanut kommenttinsa myöntämisperusteisiin.  

Vanhusneuvoston lausunto ja vammaisneuvoston kommentit on käsitelty ikäihmisten ja vammaisten palvelulinjan johtoryhmässä 14.12.2023. Johtoryhmä totesi, että neuvostojen antamien lausuntojen ja kommenttien sekä niiden pohjalta käydyn keskustelun perusteella ei ole tarvetta tehdä muutoksia esitykseen myöntämisen perusteista. Edelleen on hyvä huomioida, että sosiaalihuoltolain mukaiset liikkumisen tuen palvelut ja vammaispalvelulain mukaiset liikkumisen tuen palvelut myönnetään eri perusteilla. 

Liitteenä myöntämisen perusteet, vanhusneuvoston 11.12.2023 pöytäkirjanote § 124 ja lausunto, vammaisneuvoston 13.12.2023 pöytäkirjanote § 121 ja kommentit sekä oheismateriaalina diaesitys. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteen 1 mukaiset sosiaalihuoltolain mukaisten liikkumisen tuen palveluiden myöntämisen perusteet noudatettavaksi Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.2.2024 alkaen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta ja palvelulinjajohtaja Päivi Tryykiä.

Tiedoksi

Tuula Jutila, Milja Koljonen, Katariina Somppi, yksilöasioiden jaosto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.