Aluehallitus, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikön lakkauttaminen

31055/2023

Valmistelija

  • Päivi Tryyki, PALVELULINJAJOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi
  • Mari Ollinpoika, TOIMIALUEJOHTAJA, IKÄIHMISTEN, mari.ollinpoika@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueella on Kuhmoisissa kaksi oman tuotannon ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä, Päijännekoti (30 paikkaa) ja terveyskeskuksen kanssa samassa rakennuksessa toimiva Kuhmoisten ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö (9 paikkaa), jota kutsutaan Kämmekäksi.

Kuhmoisten alueella on ollut vuosien ajan jatkuvia, mittavia hankaluuksia saada ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköihin riittävästi henkilökuntaa. Ongelmia on ollut erityisesti Kuhmoisten ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö Kämmekässä jo ennen mitoitusvaatimusten kiristymistä vuonna 2022 0,6:een ja vuonna 2023 0,65:een hoitajaan asiakasta kohti. Myös Päijännekodissa osa asiakaspaikoista on ollut suljettuina, jotta on voitu turvata lakisääteisen henkilöstömitoituksen toteutuminen. Pirkanmaan hyvinvointialueen aloittaessa 1.1.2023, ikäihmisten palveluihin ei siirtynyt riittävästi vakituista tai määräaikaista henkilöstöä Kuhmoisten alueella, jotta Kämmekän ja Päijännekodin kaikki asiakaspaikat voitaisiin pitää avoinna.   

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on tehnyt 20.11.2023 § 317 päätöksen hyvinvointialueen vuodeosastojen palveluverkosta. Ko. päätöksen mukaan Kuhmoisissa oleva vuodeosasto lakkautetaan 1.6.2024 mennessä. Henkilöstöpulan takia uusia potilaita ei ole voitu ottaa vuodeosastolle joulukuun 2023 jälkeen. Vuodeosaston henkilöstö toimii myös Kämmekän puolella tehden esimerkiksi yövuoroja ja avustaen tarvittaessa iltavuoroissa. Kämmekän toiminta on näin täysin riippuvainen vuodeosaston henkilöstön yhteiskäytöstä. 

Kämmekässä on vakituisena henkilöstönä vain kolme työntekijää; kaksi hoiva-avustajaa ja yksi lähihoitaja. Tämä on määrällisesti alle puolet siitä mikä tulisi olla, jotta lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen voitaisiin edes laskennallisesti päästä. Myöskään henkilöstörakenne ei ole mitoitusvaateiden mukainen. Kämmekän toiminta on täysin riippuvainen vuodeosaston henkilökunnan yhteiskäyttömahdollisuudesta, eikä asiakasturvallisuutta tai lakisääteistä henkilöstömitoitusta pystytä turvaamaan vuodeosastotoiminnan loppuessa. Tilanteessa, jossa myöskään vuodeosasto ei ole saanut riittävästi koulutettua henkilökuntaa, on toiminnan jatkaminen mahdotonta. 

Kuhmoisten erityisen haastavan henkilöstötilanteen sekä alueen arvioidun palvelutarpeen kehityksen mukaan palveluverkkovalmistelussa on kuitenkin ollut selvää, että Kuhmoisiin esitykseksi tulisi yhden ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikön säilyttäminen (Päijännekoti) ja sen toiminnan vahvistaminen sekä toisen yksikön (Kämmekkä) lakkauttaminen. Alueen väestönkehitys ja arvioitu palvelutarve osoittavat, että kuhmoislaisille riittävä ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakaspaikkamäärä olisi noin 30. Tämä määrä asiakaspaikkoja löytyy Päijännekodilta, mikäli sen henkilöstömäärä saadaan lainmukaiseksi ja sitä kautta kaikki asiakaspaikat auki. 

Ikäihmisten asumispalveluiden palveluverkkopäätöstä valmistellaan, ja se on käsittelyssä aluehallituksessa 25.3.2024. Henkilöstövajeen pahentuessa vuodeosastolla ja Kämmekässä, ei kuitenkaan asiakasturvallisuuden varmistamiseksi voida jäädä odottamaan laajempaa ikäihmisten asumispalveluiden palveluverkkopäätöstä vaan Kuhmoisten osalta asia tulisi päättää tätä nopeammin. 

Suunnitelmana on, että Kämmekän toiminta päätetään huomioiden vuodeosaston toiminnan loppumisen aikataulutus ja sen vaikutus asiakasturvallisuuteen. Kämmekän asukkaille tarjotaan ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja ensisijaisesti Päijännekodista. Kämmekän henkilöstölle tarjotaan työtä Päijännekodin avoinna olevista tehtävistä, jolloin työtekijöiden tehtävät säilyvät entisen kaltaisina. Henkilöstölle on pidetty YT-neuvottelut 3.1.2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • lakkauttaa Kuhmoisissa sijaitsevan 9-paikkaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen Kämmekkä-yksikön ja antaa luvan siirtää toiminnot Päijännekotiin.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta ja palvelulinjajohtaja Päivi Tryykiä.

Tiedoksi

Päivi Tryyki, Mari Ollinpoika, Tanja Karvonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.