Aluehallitus, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Kehitysvammaisten ympärivuorokautisen asumisen palveluita koskevan palvelutoiminnan liikkeenluovutus Pirkanmaan hyvinvointialueelle

31056/2023

Valmistelija

  • Päivi Tryyki, PALVELULINJAJOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi
  • Marjaana Räsänen, VAMMAISPALVELUJOHTAJA, marjaana.rasanen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueelle siirtyi 1.1.2023 toistaiseksi voimassa oleva sopimus Kivalakoti ry:n kanssa kehitysvammaisten ympärivuorokautisesta asumisesta. Kivalakoti ry:n yksikössä on 22 asiakaspaikkaa, joista Pirkanmaan hyvinvointialue on käyttänyt 7 paikkaa. Kivalakoti ry. on myynyt Pirkanmaan lisäksi asiakaspaikkoja myös 11 muulle hyvinvointialueelle.  

Kivalakoti ry. on ajautunut konkurssiin siten, että konkurssipäätös tuli voimaan 12.10.2023. Tilanteesta tuli aluehallintovirastolta tieto Pirkanmaan hyvinvointialueelle 29.9.2023. Koska yksikkö sijaitsee Pirkanmaalla, on Pirkanmaan hyvinvointialueella sijaintialueena velvoite varmistaa asiakkaiden hoito ja huolenpito. Toimintayksikön henkilöstölle oli annettu irtisanomisilmoitus 28.9.2023 kahden viikon irtisanomisajalla ja toiminta oli konkurssipesän hallinnassa. Ympärivuorokautinen palveluasuminen on luvanvaraista toimintaa eikä konkurssipesä voi saada lupaa palvelutuotannon jatkamiselle. 

Liikkeenluovutuksen valmistelu 

Pirkanmaan hyvinvointialue lähti 29.9.2023 selvittämään asiakkaiden hoidon turvaamista ja palvelujen järjestämistä nopealla aikataululla. Uutta sijoituspaikkaa 7 pirkanmaalaiselle asiakkaalle ei ollut mahdollista järjestää kahden viikon sisällä. 15 muun asiakkaan osalta yhteyttä otettiin heidän palveluistaan järjestämisvastuussa oleviin hyvinvointialueisiin. 

Henkilöstön työsuhteet olivat päättymässä 11.10.2023. Henkilökuntaa Kivalakoti ry:llä oli 26 henkilötyövuoden verran (yhteensä 30 henkilöä).  

Siirtyvää henkilöstöä informoitiin Kivalakoti ry:n ja Pirkanmaan hyvinvointialueen toimesta. Pirkanmaan hyvinvointialueen ja pääsopijajärjestöjen kanssa pidettiin neuvottelu 20.10.2023. Tilaisuudessa käytiin läpi: 

  • luovutuksen ajankohta 
  • luovutuksen syyt 
  • luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset sekä  
  • työntekijöitä koskevat toimenpiteet.  

Toiminta siirtyi Pirkanmaan hyvinvointialueen tuottamaksi palveluksi 13.10.2023 liikkeenluovutuksella heti konkurssipäätöksen tultua voimaan. Toimintayksikön uudeksi nimeksi sovittiin Kotikylä. Toiminnan harjoittamiseen liittyvät tilat vuokrattiin erillisellä sopimuksella Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Pirkanmaan hyvinvointialueen tukipalveluyksiköt vastaavat toimintayksikön ruokahuollon, puhtaanapidon sekä kiinteistönhoidon palveluista. Muita järjestämisvastuussa olevia hyvinvointialueita informoitiin tilanteesta, asiakkaiden välittömän hoidon turvaamisesta ja yksilöllisten asiakassuunnitelmien tarkistamisen aloittamisesta. Muiden hyvinvointialueiden asiakkaiden asuminen yksikössä jatkuu maksusitoumuksilla ja laskutus tapahtuu hyvinvointialueelle vahvistetun hinnaston mukaisesti. Muut hyvinvointialueet selvittävät myös asiakkaiden mahdollista kotiuttamista omalle hyvinvointialueelleen.  

Liitteessä 1 luettelo siirtyneestä henkilöstöstä (ei julkinen), liitteessä 2 luettelo siirtyneistä tehtävistä (ei julkinen).

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • todeta liikkeenluovutuksen tapahtuneen 

  • hyväksyä liitteessä 1 olevan luettelon siirtyneestä henkilöstöstä. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta ja palvelulinjajohtaja Päivi Tryykiä.

Tiedoksi

Päivi Tryyki, Tuulikki Parikka, Marjaana Räsänen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.