Aluehallitus, kokous 21.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Hyvinvointialueen päätös Punkalaitumen kunnan selvityksestä

64/2022

Valmistelija

  • Heli Hirvelä, heli.hirvela@pirha.fi
  • Mikko Hannola, Laskentapäällikkö, mikko.hannola@pirha.fi

Perustelut

Punkalaitumen kunnanvaltuusto on kokouksessaan 7.3.2022 § 5 päättänyt antaa Pirkanmaan hyvinvointialueelle voimaanpanolain 26 §:n mukaisen selvityksen.  Selvitys sisältää lain 22, 23 ja 25 §:ssä tarkoitetut sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen käytössä olevat toimitilat, siirtyvän irtaimen omaisuuden, sopimukset ja vastuut sekä arvion lain 18 §:n nojalla siirtyvän henkilöstön määrästä, palkkakuluista ja 24 §:n mukaisesta lomapalkkavelasta.

Pirkanmaan hyvinvointialueen antamassa ohjeessa kunnille lakisääteisen selvityksen tekemiseen on pyydetty toimitettavat tiedot. Punkalaidun on toimittanut tiedot siirtyvistä sopimuksista ja arvion siirtyvästä henkilöstöstä, sen palkkakuluista ja lomapalkkavelasta. Muuta siirtyvää omaisuutta tai toimitilatietoja ei ole ilmoitettu, vaikka hyvinvointialueelle siirtyviksi onkin ilmoitettu viisi toimitilavuokrasopimusta. Näiden kohteiden tiedot on ilmoitettu vuokralaisen, Sastamalan kaupungin selvityksessä.

Punkalaitumen kunta kuuluu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin. Hyvinvointialueen toimeenpanolain 20 § mukaan:

”Jos kuntayhtymän jäsenkunnat kuuluvat useampaan hyvinvointialueeseen, varat, velat ja sitoumukset on jaettava hyvinvointialueiden välillä jäsenkuntien omistusosuuksien suhteessa, paitsi jos varojen, velkojen ja sitoumusten siirrot olisivat hyvinvointialueiden taloudelliseen kantokykyyn nähden vähäisiä. Hyvinvointialueet voivat sopia varojen, velkojen ja sitoumusten jakamisesta myös toisin.”

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin selvityksen mukaan (sairaanhoitopiirin johtaja, 24.4.2022 2/2022) Punkalaitumen osuus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän varoista ja veloista on 1 596 431 euroa ja, että Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tulee sopia osuuden siirrosta Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa.

Kunta voi täydentää ja hyvinvointialue voi pyytää tarvitsemiaan tietoja vielä kesäkuun 2022 loppuun saakka.

Liitteenä Punkalaitumen kunnan osalta luovutettavia tietoja sisältävät liitteet.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle että

  • aluevaltuusto ottaa vastaan Punkalaituminen kunnan kaupungin voimaanpanolain 26 §:n mukaisen selvityksen oheisten liitteiden mukaisena, ja 
  • aluevaltuusto päättää selvityksen voimaanpanolain 22–25 §:n mukaisten kohteiden siirtymisestä Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle siltä osin kuin annettu selvitys täyttää voimaanpanolain 22-26 §:ssä säädetyt edellytykset,
  • aluevaltuusto päättää omalta osaltaan, että Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanottaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta toimeenpanolain 20 § mukaista korvausta Punkalaitumen kaupungin peruspääoman osuuden verran 1.596.431,00 euroa. Korvaus suoritetaan toiminnan siirtojen jälkeen vuonna 2023.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).