Aluehallitus, kokous 21.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön päivittäminen

33/2022

Valmistelija

  • Vuokko Ylinen, hallintojohtaja, vuokko.ylinen@pirha.fi
  • Heli Hirvelä, heli.hirvela@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan aluevaltuusto päätti ensimmäisessä kokouksessaan 8.3.2022 (§ 7) hyväksyä hyvinvointialueen hallintosäännön liitteineen. Hallintosääntö tuli voimaan 8.3.2022. Aluevaltuusto päätti samalla, että hallintosäännön määräyksiä päivitetään aluevaltuustossa kevään 2022 aikana ja viimeistään järjestämisvastuun siirtymiseen 1.1.2023 mennessä.

Hyvinvointialueella on valmisteltu viranhaltijaorganisaatiota määrittelemällä hyvinvointialueen tehtäväalueiden  johtavien viranhaltijoiden tehtäviä ja päätösvaltaa. Johtavien viranhaltijoiden rekrytoinnissa voidaan edetä sen jälkeen, kun johtaja -nimikkeet ja heidän tehtävänsä on määritelty hallintosäännössä ja virat on sen jälkeen perustettu. Johtavien viranhaltijoiden tehtävät ja päätösvalta on määritelty tässä vaiheessa vain siinä määrin kuin se on tarkoituksenmukaista ja välttämätöntä. Hallintosääntöä päivitetään näiltäkin osin vielä vuoden 2022 kuluessa.

Tässä vaiheessa hallintosääntöön on täydennetty hyvinvointialuejohtajan tehtäviä ja päätösvaltaa, määritelty strategisen ohjauksen, palvelutuotannon ja tukipalvelujen johtavat viranhaltijat ja heidän tehtävänsä. Palvelutuotannon osalta on määritelty sote -palvelulinjajohtajien  ja integraatiojohtajan tehtävät ja päätösvalta.

Lisäksi on määritelty strategisen ohjauksen tehtäväalueen vastuualueet, niiden johtajat ja johdettavina olevat prosessit.

Johtavia viranhaltijoita koskevat muutokset ovat seuraavissa hallintosäännön pykälissä: § 16 (täydennetty), § 18 - 24 (uudet pykälät).

Hallintosäännön 41 §:ää (34 § 8.3.22 hyväksytyssä versiossa) on täydennetty johtavien viranhaltijoiden rekrytoinnin osalta. Pohjana on valtuustosopimuksen 10.2.2022 linjaukset keskeisten johtajien valintaperiaatteista.

Tarkastuslautakunta valmistelee omaa toimintaansa ja tarkastusjohtajaa koskevat hallintosäännön määräykset ja ne tuodaan päätettäväksi myöhemmin.

Hallintosääntö on liitteenä. Muutokset on merkitty hallintosääntöön lihavoinnilla.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallituksen ehdotus  

  • Aluevaltuusto päättää hyväksyä liitteenä olevan hallintosäännön muutokset  (16 §, 18-24 § ja 41 §) ja
  • että hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 4.4.2022

Päätös

Aluehallitus päätti

  • palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Kokouskäsittely

Merkitiin, että Anna-Kaisa Ikonen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana. 

Hanna Laine esitti,että  asia palautetaan uudelleen valmisteluun. Anneli Taina, Jari Andersson, Katariina Pylsy ja Erja Pelkonen kannattivat Laineen esitystä. 

Puheenjohtaja tiedusteli hallitukselta, että voidaanko Laineen esitys asian palauttamiseksi uudelleen valmisteluun hyväksyä yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi, että aluehallitus hyväksyi yksimielisesti asian palauttamisen uudelleen valmisteltavaksi.

 

 

 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).