Aluehallitus, kokous 21.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Hyvinvointialueen päätös Tampereen kaupungin selvityksestä

64/2022

Valmistelija

  • Heli Hirvelä, heli.hirvela@pirha.fi
  • Mikko Hannola, Laskentapäällikkö, mikko.hannola@pirha.fi

Perustelut

Tampereen kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 21.2.2022 § 16 päättänyt antaa Pirkanmaan hyvinvointialueelle voimaanpanolain 26 §:n mukaisen selvityksen.  Selvitys sisältää lain 22, 23 ja 25 §:ssä tarkoitetut sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen käytössä olevat toimitilat, siirtyvän irtaimen omaisuuden, sopimukset ja vastuut sekä arvion lain 18 §:n nojalla siirtyvän henkilöstön määrästä, palkkakuluista ja 24 §:n mukaisesta lomapalkkavelasta.

Pirkanmaan hyvinvointialueen antamassa ohjeessa kunnille lakisääteisen selvityksen tekemiseen on pyydetty toimitettavat tiedot. Tampere on toimittanut pääosin tarvittavat tiedot. Näiden lisäksi Tampere on toimittanut myös tiedot siirtyvistä tietoaineistoista (liite 12).

Annetun selvityksen mukaan Tampere on ilmoittanut selvityksen koulukuraattorien ja psykologien tiloista olevan kesken. Tilatiedot näistä kohteista on toimitettava mahdollisimman pian.  Siirtyvissä vuokratiloissa on myös sellaisia, joissa on tarpeen tarkastella vuokrasopimuksen jakamista, mistä on neuvoteltava kaupungin ja hyvinvointialueen välillä.  Lisäksi Tampere on ilmoittanut halukkuutensa siirtää sote-käytössä olevan kohteen leasing-sopimus hyvinvointialueelle, mikä edellyttää erillistä päätöstä hyvinvointialueelta. Lisäksi on tullut esille muutamia erikseen neuvoteltavia rajapinta-asioita, kuten Tesoman allianssisopimus.

Kunta voi täydentää ja hyvinvointialue voi pyytää tarvitsemiaan tietoja vielä kesäkuun 2022 loppuun saakka.

Liitteenä Tampereen kaupungin osalta luovutettavia tietoja sisältävät liitteet.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle että

  • aluevaltuusto ottaa vastaan Tampereen kaupungin voimaanpanolain 26 §:n mukaisen selvityksen oheisten liitteiden mukaisena, ja 
  • aluevaltuusto päättää selvityksen voimaanpanolain 22–25 §:n mukaisten kohteiden siirtymisestä Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle siltä osin kuin annettu selvitys täyttää voimaanpanolain 22-26 §:ssä säädetyt edellytykset,
  • aluevaltuusto pyytää toimittamaan tarvittavat lisätiedot toimitilojen osalta hyvinvointialueelle 29.4.2022 mennessä,
  • aluevaltuusto toteaa, että hyvinvointialueen ja kaupungin tulee käydä tarvittavat neuvottelut erikseen esille nostetuista asioista kesäkuun 2022 loppuun mennessä ja että neuvottelun tulos tuodaan tiedoksi aluevaltuustolle viimeistään syyskuussa 2022.

Päätös

Hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Lauri Lyly, Olga Haapa-aho, Anna-Kaisa Ikonen ja Anneli Taina ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa (HL 28 § 1 mom 5 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Esteellisyydet todettiin.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).