Aluehallitus, kokous 21.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Hyvinvointialueen päätös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin selvityksestä

64/2022

Valmistelija

  • Heli Hirvelä, heli.hirvela@pirha.fi
  • Mikko Hannola, Laskentapäällikkö, mikko.hannola@pirha.fi

Perustelut

Voimaanpanolain 20 §:ssä määritellään sairaanhoitopiirien kuntayhtymien siirtyminen varoineen ja velkoineen sekä sitoumuksineen hyvinvointialueille 1.1.2023. Kuntayhtymän varat, velat ja sitoumukset liitetään siihen hyvinvointialueeseen, jonka alueeseen kuntayhtymän jäsenkunnat kuuluvat. Tarvittaessa eriä on jaettava jäsenkuntien omistusosuuksien suhteessa.

Voimaanpanolain 21 §:ssä määritellään sairaanhoitopiirien ja erityshuoltopiirien tekemästä selvityksestä hyvinvointialueelle viimeistään 28.2.2022. Selvityksen tulee sisältää kuntayhtymän omaisuus, hyvinvointialueen vastuulle siirtyvät velat ja muut sitoumukset, vastuut ja sopimukset sekä sellaisista olennaisissa omaisuuserissä, sopimuksissa ja vastuissa tapahtuneista ja tiedossa olevista muutoksista sekä toiminnallisista ja taloudellisista riskeistä, jotka eivät ilmene viimeisimmästä tilinpäätöksestä tai konsernitilinpäätöksestä.

Hyvinvointialueella on oikeus saada käyttöönsä tarpeeksi katsomiaan lisätietoja ja asiakirjoja.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus on kokouksessaan 28.2.2022 § 30 päättänyt hyväksyä liitteiden 1-27 mukaisen selvityksen annettavaksi hyvinvointialueelle siirtyvistä irtaimesta omaisuudesta, sopimuksista, vastuista, henkilöstöstä ja toimitiloista ja päättänyt hyväksyä osaltaan, että Jämsän kaupungin siirtyessä liikkeenluovutuksen yhteydessä Keski-Suomen hyvinvointialueelle, Keski-Suomen hyvinvointialueelle maksetaan Pirkanmaan hyvinvointialueelta hyvinvointialueen toimeenpanolain 20 § mukaista korvausta ko. siirrosta 1.970.299,00 euroa.

Liitteenä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin osalta luovutettavia tietoja sisältävät liitteet.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle että

  • aluevaltuusto ottaa vastaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin voimaanpanolain 21 §:n mukaisen selvityksen oheisten liitteiden mukaisena, 
  • aluevaltuusto päättää selvityksen mukaisten kohteiden siirtymisestä Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle siltä osin kuin annettu selvitys täyttää voimaanpanolaissa säädetyt edellytykset,
  • aluevaltuusto päättää Pirkanmaan sairaanhoitopiirin selvityksen mukaisesti, että Pirkanmaan hyvinvointialue maksaa Keski-Suomen hyvinvointialueelle toimeenpanolain 20 § mukaista korvausta Jämsän kaupungin peruspääoman osuuden verran 1.970.299,00 euroa. Korvaus suoritetaan toiminnan siirtojen jälkeen vuonna 2023.

Päätös

Hyväksyttiin.

 

Esteellisyys

  • Anneli Taina (HL 28 § 1 mom 5 kohta) ja Vuokko Ylinen (HL 28 § 1 mom 7 kohta) ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Esteellisyydet todettiin.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).