Aluehallitus, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen valmiussuunnitelma

29381/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sini Hyvönen, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, sini.hyvonen@pirha.fi

Perustelut

Varautumisvelvollisuudesta säädetään valmiuslain (2011/1552) 12 §:ssä. 1.1.2023 voimaan tulleen säädöksen mukaan hyvinvointialueiden tulee valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin sekä muilla toimenpiteillä varmistaa tehtäviensä mahdollisimman hyvä hoitaminen myös poikkeusoloissa. Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan aluehallitus vastaa hyvinvointialueen konsernin kokonaisturvallisuuden hallinnasta, johon kuuluvat uhkiin varautuminen, normaaliolojen häiriötilanteiden ja poikkeusolojen hallinta sekä niistä toipuminen.

Kokonaisvarautuminen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin muodostuu Pirkanmaan hyvinvointialuetta koskevasta valmiussuunnitelmasta sekä tehtäväalueiden ja palvelutuotannon valmiussuunnitelmista. Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelman vähimmäissisällöt on määritelty Valtioneuvoston asetuksessa Hyvinvointialueiden varautuminen sosiaali- ja terveydenhuollon häiriötilanteisiin (STM/2023/19). Asetuksessa määritellään, että varautumisen tulee perustua valtakunnallisiin riskinarvioihin, joita täydennetään alueellisilla ja paikallisilla riskinarvioilla. Asetuksessa on määritelty myös valmiussuunnitelmien vähimmäissisältö ja määräpäivä sen laatimiselle. Määräaika hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelma laatimiselle on vuoden 2023 loppuun mennessä.

Valmiussuunnitelma käsitellään sosiaali- ja terveydenhuollon johtoryhmässä 13.12.2023 ja hyvinvointialueen johtoryhmässä 19.12.2023. Aluehallitus hyväksyy suunnitelman tammikuussa 2024.

Liitteenä Soten valmiussuunnitelma valiokuntakäsittely 14.11.2023, salassa pidettävä (julkisuuslain 24 § 8-kohta) ja se on tallennettuna sähköiseen kokousjärjestelmään.

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • merkitsee tiedoksi Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelman valmistelutilanteen, ja 
  • antaa mahdolliset kommentit sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelmassa huomioitavista asioista.

Päätös

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • merkitsi tiedoksi Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelman valmistelutilanteen, ja 
  • antaa kommenttina sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelmassa huomioitavista asioista seuraavaa:
    • Puolustusvoimien kanssa on tärkeää tehdä yhteistyötä.
    • Valmiussuunnitelmassa huomioitava erityisesti hyvinvointialueen osalta erilaisten tietojärjestelmät, tietoturva ja varautuminen.
    • Varmistettava, että tarvittaessa liikkeelle voidaan koordinoida riittävästi vapaaehtoisia ja verkostoja ylläpidetään tämän varmistamiseksi.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana valmiuspäällikkö Sini Hyvöstä.

Valiokuntaa kiinnosti valmiussuunnitelman osalta, missä määrin suunnitelmaa on tehty yhteistyössä puolustusvoimien osalta. Keskustelussa tiedusteltiin myös energian ja materiaalin riittävyyttä sekä näiden asioiden osalta varautumisen kehitystä viimeisen vuoden aikana. Esittelyssä käytiin läpi viimeisen vuoden aikana tehtyjä toimenpiteitä asian osalta sekä todettiin varautumisen ja tietoisuuden kehittyneen. Valiokunta oli myös kiinnnostunut julkisen sektorin tietojärjestelmistä ja tietoturvasta. Tietojärjestelmien, tietoturvan ja varautumisen merkitys koettiin tärkeäksi huomioida valmiussuunnitelman valmistelussa. Lisäksi valiokunta keskusteli vapaaehtoisten koordinoinnista ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä yhteistyöverkoston ylläpitämiseksi.

Valmistelija

  • Sirpa Rainesalo, HVA:N VAST. JOHTAJAYLILÄÄKÄRI, sirpa.rainesalo@pirha.fi
  • Sini Hyvönen, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, sini.hyvonen@pirha.fi

Perustelut

Varautumisvelvollisuudesta säädetään valmiuslain (2011/1552) 12 §:ssä. 1.1.2023 voimaan astuneen säädöksen mukaan hyvinvointialueiden tulee valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin sekä muilla toimenpiteillä varmistaa tehtäviensä mahdollisimman hyvä hoitaminen myös poikkeusoloissa. Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan aluehallitus vastaa hyvinvointialueen konsernin kokonaisturvallisuuden hallinnasta, johon kuuluvat uhkiin varautuminen, normaaliolojen häiriötilanteiden ja poikkeusolojen hallinta sekä niistä toipuminen.

Kokonaisvarautuminen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin muodostuu Pirkanmaan hyvinvointialuetta koskevasta valmiussuunnitelmasta sekä tehtäväalueiden ja palvelutuotannon valmiussuunnitelmista. Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelman vähimmäissisällöt on määritelty Valtioneuvoston asetuksessa Hyvinvointialueiden varautuminen sosiaali- ja terveydenhuollon häiriötilanteisiin (STM/2023/19). Asetuksessa määritellään, että varautumisen tulee perustua valtakunnallisiin riskinarvioihin, joita täydennetään alueellisilla ja paikallisilla riskinarvioilla. Asetuksessa on määritelty myös valmiussuunnitelmien vähimmäissisältö ja määräpäivä sen laatimiselle. Määräaika hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelman laatimiselle on vuoden 2023 loppuun mennessä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen sote-palveluiden tehtäväalueen valmiussuunnitelma täyttää pääosin valtioneuvoston asetuksen edellyttämät sisällölliset minimivaatimukset:

    1. valmiuden säätelyn tasot ja hälytysjärjestelyt;
    2. menettelytavat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 51 §:ssä tarkoitetun tilannekuvatiedon keräämiseksi ja jakamiseksi;
    3. suunnitelmat henkilöstö-, tila- ja materiaaliresurssien sekä tukipalveluiden toiminnan riittävyyden varmistamiseksi;
    4. suunnitelmat yhteistyön toteutuksesta viranomaisten, yksityissektorin ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa häiriötilanteisiin varautumisessa ja hoitamisessa;
    5. suunnitelmat sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuskoulutusten ja valmiusharjoitusten toteutuksesta ja seurannasta;
    6. suunnitelmat valmiustoimintaan liittyvästä yleisestä viranomaisviestinnästä sekä viestinnästä häiriötilanteissa.

Asetuksen 1 § 3 momentin kohdassa 3 mainittuja suunnitelmia henkilöstöresurssien riittävyyden varmistamiseksi valmistellaan edelleen vuoden 2024 aikana. Tässä valmiussuunnitelmassa on kuvattu ylätasoisesti menettelyt sosiaali- ja terveydenhuollon resurssien varmistamisesta ja organisaation alemmilla tasoilla on olemassa resurssin varmistamista ohjaavia toimintokohtaisia suunnitelmia ja ohjeita. Valmistelussa on kuitenkin havaittu, että hyvinvointialueelle on tarpeen laatia kokonaisvaltaisempi suunnitelma, jota voidaan soveltaa myös siirrettäessä henkilöstöresursseja palvelulinjalta tai tehtäväalueelta toiselle. Suunnitelman laatimiseksi hyvinvointialue nimeää erillisen työryhmän.

Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelma on käsitelty sosiaali- ja terveydenhuollon johtoryhmässä 13.12.2023, hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunnassa 14.12.2023 sekä hyvinvointialueen johtoryhmässä 19.12.2023. Valmiussuunnitelman hyväksyy hallintosäännön mukaisesti aluehallitus. Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelma on salassa pidettävä (Julkisuuslain 24.1 § 8-kohta).

Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelman toimeenpano organisaation sisällä aloitetaan valmiussuunnitelman hyväksymisen jälkeen. Toimeenpanon koordinaatiosta vastaa valmiuskeskus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden valmiussuunnitelman ja 
     
  • valtuuttaa sosiaali- ja terveysjohtajan tekemään tarvittaessa vähäisiä teknisluonteisia korjauksia sosiaali- ja terveyspalveluiden valmiussuunnitelmaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Pekka Järvinen, Katariina Pylsy, Lassi Kaleva ja Olga Haapa-aho ottivat paikkansa kokouksessa.

Kuultiin asiantuntijana suunnittelupäällikkö Sini Hyvöstä, joka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Kokouksen Teams- yhteys suljettiin pykälän käsittelyn ajaksi.

Aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja Aleksi Jäntti ja 2. varapuheenjohtaja Erja Pelkonen olivat poissa kokouksesta pykälän käsittelyn ajan.

Tiedoksi

Taru Kuosmanen, Sirpa Rainesalo, Sini Hyvönen, palvelulinjajohtajat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.